Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Ko boli glava

Za migrenami trpi 10 do 20 odstotkov odraslih. Žurnal24 main
Migrena je utripajoč glavobol, ki se pojavi na eni strani glave. Pogosto jo spremljajo bruhanje, slabost ter občutljivost na svetlobo, zvok in vonj.

Če se ob napadih migrene ukvarjamo z rutinsko fizično dejavnostjo, kašljamo, se raztezamo ali spuščamo glavo, se bo bolečina le še povečala. Ponavadi je bolečina tako močna, da smo nezmožni opravljati dnevne naloge, ponoči nas lahko celo zbudi. Ko mine, se počutimo utrujene in šibke. Ponavadi se migrena pojavi v določenem delu možganov in se po eni do dveh urah razširi in stopnjuje, preden bolečina popusti. Včasih lahko traja tudi 24 ur, v nekaterih primerih pa celo več dni.

Najpogostejši obliki sta migrena z avro in brez avre.
Pri prvi se pri 10 % ljudi približno od 10 do 30 minut pred glavobolom pojavi avra. Večina jih je vidnih in jih opisujejo kot svetleče bleščanje okoli predmetov ali na robovih vidnega polja, cikcakaste črte, valovite podobe ali halucinacije. Nekateri tudi za kratek čas izgubijo vid. Če avre niso vidne, vključujejo motorično šibkost, težave pri govoru, omotico, vrtoglavico in ščemenje ali otrplost na obrazu, jeziku ali okončinah.

Migrena brez avre se pojavlja pogosteje in se lahko pojavi na eni ali obeh straneh glave. Dan pred glavobolom se ponavadi pojavljajo utrujenost in spremembe razpoloženja. Tudi pri tej obliki se pojavljajo slabost, bruhanje in občutljivost na svetlobo.

Pri katerih letih se pojavijo?
Migrene se lahko pojavljajo pri katerikoli starosti, običajno med 10. in 40. letom, in počasi začnejo izginjati po 50. letu. Nekateri jih doživljajo večkrat na mesec, medtem ko jih drugi doživijo le nekajkrat v življenju. Približno 75 % napadov migren doživijo ženske. Pred nastopom migrene približno 60 % bolnikov občuti tako imenovane svarilne simptome, kot so občutek strahu, depresija, evforija, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, pretirano močenje, driska, zaprtje, otrdel vrat, zehanje, žeja in želja po hrani.

Razlogi za migreno
Za pojavljanje te vrste glavobola so razlogi neznani; zdravniki menijo, da so posledica zaporednih reakcij v osrednjem živčnem sistemu, ki ga povzročijo spremembe v okolju. Če kdo v družini trpi za migrenami, obstaja verjetnost, da se bo prenesla tudi na potomce.

Če trpite za neznosnimi glavoboli, se poskušajte izogibati naslednjih sprožilcev:

 • alkohol (predvsem rdeče vino)
 • okolijski dejavniki (vreme, nadmorska višina, spreminjanje časovnih pasov)
 • hrana, ki vsebuje kofein (kava), mononatrijev glutaminat (najdemo ga v kitajski hrani) in nitrate (predelana hrana, hrenovke)
 • bleščanje in lesketanje
 • cigaretni dim
 • hormonske spremembe v ženskem telesu
 • lakota
 • pomanjkanje spanja
 • zdravila (na recept in brez recepta)
 • parfumi
 • stres

Počivajte v tihi in zatemnjeni sobi, poskusite s hladnim obkladkom in pritiskanjem na izbočeno arterijo pred ušesom na boleči strani glave. Pri prvih znakih napada vzemite protibolečinska zdravila, ki so na voljo tudi brez recepta (na primer aspirin). Če se migrena začne pojavljati pogosteje, obvezno obiščite zdravnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.