Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Ko je papir boljši od pametnih telefonov

beležka Shutterstock
Nič ne rečemo, pametni telefoni so lahko odličen pripomoček, a ko govorimo o spominu, jim lahko pripišemo velik minus.

Večina si življenja ne zna več predstavljati brez pametnih telefonov z neštetimi aplikacijami, ki nam lahko olajšajo kar nekaj vsakodnevnih opravkov, a prav takšne aplikacije so hkrati tudi krive za pešanje spomina, opozarjajo strokovnjaki. Pred vami so trije primeri, ko navaden list papirja in pisalo premagata vse pametne telefone.

Pišite, za boljši spomin

Ugotovitev, da si možgani stvari lažje zapomnijo, če jih hkrati tudi zapišete, ni nova, morda pa niste vedeli, da je razlika med tem, ali nekaj zapišete na papir ali recimo v mobilni telefon, velika. Enostaven preizkus lahko naredite z nakupovalno aplikacijo za pametne telefone. Enkrat spisek živil pripravite s pomočjo aplikacije, drugič ga napišite na listek. Ko boste v trgovini, se najprej poskusite spomniti, kaj ste napisali na seznam, preden nanj pokukate.

Več ustvarjalnosti

Res je, da lahko v beležko na mobitelu ali tabličnem računalniku napišete vse, a strokovnjaki prednost vseeno dajejo klasični papirnati beležki. Zakaj? Ker pisanje na papir ponuja neskončno možnosti izražanja – podčrtavanje, risanje, čečkanje, povezovanje … Vse to je na papirju lažje, ustvarjalnost pa večja.

Pisanje pomirja

Tipkamo lahko zelo hitro, večina ljudi, ki je z računalnikom v stiku vsak dan, obvlada slepo tipkanje, prav tako je že skoraj nezavedno postalo tipkanje po telefonih. Super, kadar morate zapisati kaj zelo na hitro, a če se vam ne mudi, si opomnike raje zapišite v klasično beležnico. Pisanje na papir je počasnejše, zaradi česar sta tudi osredotočenost na to, kar pišete, in natančnost večji.

Seveda papir in pisalo nista najboljša izbira za vse in vsak dan, a vseeno se lahko preizkusite v tem, če sploh še znate pisati. Kdaj ste nazadnje namesto z elektronskim, partnerja razveselili s klasičnim sporočilcem ali pismom?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.