Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Ko kava ne deluje več

kava Žurnal24 main
Ko niti deset kav na dan ni več dovolj, da vas prebudi, ste najbrž postali nanjo imuni.

Britanski znanstveniki so z raziskavo dokazali, da ima nalivanje s kavo po nekaj tednih skoraj ničen učinek. Kavoljubcem se zato lahko hitro zgodi, da ob pretiravanju s to razvado postanejo na njene učinke imuni in lahko uživajo le še v kavinem vonju in okusu.

Popolnoma brez učinka
Jutranja ogromna skodelica kave bo zmerne uporabnike kavnih napitkov po nočni abstinenci od kofeina morda res prebudila in poživila, vendar vsaka naslednja kava ne bo imela niti približno enako močnega učinka. Sedaj pa si predstavljajte, da je zaradi prekomernega pitja kave v vašem telesu raven kofeina vedno tako visoka, da tudi nočna abstinenca več ne pomaga. Telo je nanj že tako navajeno, da kava nima nobenega učinka več. Najmočnejši espresso tako postane le sredstvo vzdrževanja normalnega stanja. Vsakršni poživljajoč občutek je le placebo učinek oziroma avtosugestija – sami sebe namreč prepričate, da kava deluje, vendar raziskovalci opozarjajo, da je tudi to le prehodna stopnja.

Detoksifikacija je nujna
Če vse navedeno drži tudi za vas, se morate, če želite znova občutiti poživljajoč učinek kofeina, nujno podati na brezkofeinsko dieto. Tako kot vsako odvajanje je tudi odvajanje od kave šok za telo, zato je morda najbolje, če to naredite postopno. Najprej nekaj kav dnevno zamenjajte z brezkofeinskimi, število pravih kav pa postopoma manjšajte, dokler v tednu ali dveh popolnoma ne prenehate s pitjem kave. Poskusite tudi spremeniti življenjski slog tako, da bi v bodoče pili manj kav. Pazite, da kav ne nadomeščate z drugimi kofeinskimi napitki. Na brezkofeinski dieti vztrajajte vsaj dva tedna, preden spet poskusite kavo. Strokovnjaki priporočajo, da se v bodoče držite pravila, da so tri kave dnevno več kot dovolj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.