Magazin > Lepota & telo
388 ogledov

Ko opeče meduza

Poškodovano kožo najprej sperite z morsko vodo in odstranite morebitne ožigalke. Žurnal24 main
Naj vam brezskrbnih počitniških dni nikar ne pokvarijo nevšečnosti, ki jih povzročijo opekline meduz. Pripravili smo vam nekaj preprostih nasvetov, kako ublažiti tovrstne bolečine in srbečico.

Odstranimo morebitne ožigalke
Na mestu, kjer vas je oplazila meduza, se vam bo najverjetneje koža nekoliko vnela – sprva se bo pojavila rdečica, nato morda tudi izpuščaji in mehurji, sledil bo neprijeten pekoč in srbeč občutek.

V prvih trenutkih po stiku z ožigalkami poškodovano površino kože temeljito sperite kar z morsko vodo in tako pravočasno preprečite hujšo reakcijo. Bistvenega pomena je, da odstranite ožigalke, ki so morda ostale na koži, zato to res dobro zdgnite. Če vam ožigalk kljub temu ne uspe odstraniti ali imate občutek, da te z drgnjenjem zgolj še bolj vtirate v globino kože, poskusite z naslednjim trikom. Po ranjenem mestu podrgnite s trdim predmetom (najbolje s katerim od kopalnih pripomočkov iz sisala ali drugega tršega materiala), če nimate drugega, uporabite kamen ali še bolje kos plastike (pred tem jo temeljito sperite z vodo, da poškodovanega mesta ne boste še dodatno razdražili z vnosom bakterij).

Da bi se izognili trajnejšim brazgotinam ali pigmentnim madežem, ki bi jih utegnil na koži pustiti stik z meduzo, na poškodovano mesto obilno nanašajte hladilna in vlažilna sredstva. Z nanosom teh začnite, ko si bo koža že nekoliko opomogla, od opekline naj minejo tako vsaj trije dnevi.

Poškodovano kožo hladimo
Po odstranitvi ožigalk poškodovano mesto hladite z ledenimi obkladki. Vendar pa ledu nikar ne nanašajte neposredno na kožo, saj bi ta utegnil kožo še dodatno dražiti. Led ali posebne obkladke iz gela zavijte v čisto krpo ali tanjšo brisačo. Priporočiljivo je, da poškodovano mesto v prvih dneh po opeklini hladite ves čas, kasneje morda nekajkrat na dan, dokler rdečica povsem ne izgine. V kasnejših dneh (po tretjem dnevu) lahko na kožo začnete nanašati tudi hladilna in vlažilna sredstva, ki so na voljo v lekarnah ali bolje založenih drogerijah.

Nikar toplote in sladke vode
Zdravniki pa opozarjajo, naj na bolečo in vneto kožo, ki jo je oplazila meduza, nikar ne polagamo toplih obkladkov ali je spiramo s sladko vodo. To bi bolečino in vnetje namreč utegnilo še povečati. Na opečeno kožo prav tako ne nanašajte kisa, limoninega soka, soli ali moke, karkoli je morda nekoč veljajo za zdravilno sredstvo v ljudskem zdravilstvu. Danes namreč velja, da tovrstne snovi za vneto kožo predstavljajo strup in utegnejo vnetje še poslabšati.

Kdaj k zdravniku?
Opečena koža se navadno pozdravi v dveh do treh tednih, rdečina in srbečica izgineta še nekoliko kasneje. Če na poškodovanem mestu koža izrazito otrdi, postane izjemno vroča ali se pojavijo celo manjše krvavitve, nemudoma obiščite zdravnika. Z obiskom prav tako nikar ne odlašajte, če se rdečina širi ali obstaja nevarnost, da vas je oplazila kakšna strupenejša vrsta meduze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.