Magazin > Lepota & telo
140 ogledov

Ko ostareli starši potrebujejo vašo pomoč

upokojenka, starost starejši Shutterstock
Starost je lahko veliko lepša.

"Svojci, ki doma oskrbujejo starejše, so deležni zelo malo javne opore. Za določena področja dobijo ponekod napotke od patronažnih sester ali negovalk, prezrte pa so težave zaradi njihove izgorelosti, nepoznavanja demenc in podobnega," pravi Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka, kjer lahko svojci starejših v takih sitaucijah poiščejo pomoč tudi v obliki tečaja. V Sloveniji po podatkih inštituta potrebuje oskrbo več kot 50.000 starejših, od tega jih več kot 30.000 oskrbujejo domači: dobro polovico zakonci in hčerke, druge sinovi, snahe in vnuki ter bratje, sestre in sosedje.

Izgoreli skrbijo za starše

Po izkušnjah Ramovševe svojci večinoma želijo poskrbeti za svoje starejše bližnje, potrebujejo pa dodatna znanja in spretnosti, da so temu kos. Obenem strokovnjakinja opozarja še na drugo plat oskrbe starejših: "Svojci imajo vrsto drugih obveznosti in potreb, zato so pogosto utrujeni in izgoreli, tečaj pa jim pomaga, da lažje poskrbijo zase." Svojci, ki oskrbujejo starejše družinske člane, so namreč večinoma tudi sami v zelo težavnem položaju: zakonci so stari in pogosto bolni, hčerke, ki oskrbujejo starše, so večinoma stare več kot 50 let, zaposlene, skrbijo za svojo družino in neredko tudi za moževe starše, pojasnjuje direktorica inštituta.

Na tečaju podpora in znanje

Prav zato so se na inštitutu odločili, da organizirajo tečaje, ki bi svojce razbremenili, jih oskrbeli z informacijami in jim ponudili pomoč strokovnjakov in ljudi v enaki situaciji. Na vprašanje, kakšen je najpogostejši odziv tečajnikov, Ramovševa pravi: "Zgovoren odgovor je naslednja izjava 60-letne hčere, ki je doma oskrbovala dementno mamo: 'Če bi ta tečaj opravila pol leta prej, bi bilo prihranjenih veliko grenkih ur moji mami in meni'."

Tečajniki prejmejo tudi posebej za ta tečaj pripravljen priročnik Družinska oskrba starejšega svojca. Po končanem tečaju lahko tisti, ki to želijo, nadaljujejo mesečna srečanja v Klubu svojcev. Tečaj za družinske oskrbovalce je brezplačen, običajno je treba pokriti le del stroškov za literaturo (25 evrov).

Komentarjev 1
  • miho 14:56 14.januar 2014.

    V dom naj gredo, pa bo mir. Pa država naj to plačuje namesto, da daje podkupnine.