Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Ko so Srbi 15 let pred nami

teden mode Beograd George Styler
1/45
Djordje Tomić
V srbski prestolnici se odvija že 34. teden mode, ki se bo z zadnjo revijo končal jutri. Na urniku družabnih dogodkov Beograjčanov je že 17 let, mi ga imamo komaj dve leti.

Slovenci smo prvi teden (no, v bistvu le dva dneva) mode dobili oktobra predlani, ko so Beograjčani zaznamovali že 15 let organiziranja tega najbolj obleganega modnega dogodka. A direktor beograjskega tedna mode Nenad Radujević pravi, da ne zaostajamo prav dosti. "Meni se zdi zelo dobra ideja, da bi tudi vi čim več sodelovali z drugimi oblikovalci iz regije, da bi vsi združili moči – Hrvati, Srbi, Slovenci –, saj bi s tem pritegnili tudi pomembna modna imena iz Pariza, Italije, New Yorka, Londona in Japonske," je predlagal.

Manekenke z oblinami in več estrade

Vseeno pa obstajajo vidne razlike, predvsem na modni brvi, kjer se sprehajajo manekenke z več oblinami in značilno srbsko lepoto. To je opazil tudi naš oblikovalec Ivan Rocco, ki je prejšnjo soboto v Beogradu predstavil kolekcijo, ki smo jo na ljubljanskem tednu mode videli pred dvema tednoma. "Drugačne so, saj je tržišče drugačno. Pri nas je čutiti pridih Evrope, imamo manekenke, ki lahko delajo tudi v tujini, tukaj pa so malo bolj prsate, z oblinami." Ivan je bil del beograjskega tedna mode že pred petimi leti, v sklopu fakultete, in že takrat je ugotovil, da je občinstvo drugačno kot pri nas. "V Srbiji je več estrade. Sicer jih ne poznam, a vem, da se veliko bolj udeležujejo tedna mode kot pri nas," je povedal.

Radujević pa je opazil, da je pri nas teden mode dogodek, ki ga ljudje vidijo kot dogajanje na višji ravni. "Tako je bilo pri nas včasih, zdaj pa se ljudje prilagajo oblikovalcu. Ko je imela modno revijo Ana Ljubinković, smo denimo lahko videli bolj umetniški del mesta, med revijo Mone je bilo več starejšega občinstva, Bata Spasojević pa spet pritegne svoje občinstvo," je razložil direktor in dodal, da imajo res raznovrstno občinstvo, saj beograjski teden mode vsak dan obišče več kot tri tisoč ljudi.

Imajo svojega McQueena in sestro NBA-košarkarja

Na tokratnem tednu mode se bo predstavilo več kot 40 modnih oblikovalcev in modnih znamk, med njimi George Styler, ki je februarja svojo kolekcijo pokazal na tednu mode v Londonu. In če imamo mi svojega McQueena Petra Movrina, imajo Srbi Georgea Stylerja. Morda so tudi zato Britanci tako navdušeni nad njim, saj je njegova kolekcija po predstavitvi na modni brvi ostala kar na Otoku. "Sledila so zanimanja svetovnih fotografov, stilistov in znanih obrazov, moje kreacije so bile na dveh naslovnicah," navdušeno pripoveduje Styler, ki je za eno od naslovnic oblekel celo pevko priljubljene skupine Noisettes Shingai Shoniwa.

Marko Jarić Tamara Jarić | Avtor: Djordje Tomić Djordje Tomić
Ogromno zanimanja je požela tudi oblikovalka Tamara Jarić, a bolj zaradi svojega slavnega brata kot pa kolekcije. Tamara je namreč sestra NBA-košarkarja Marka Jarića, ki je poročen s supermanekenko Adriano Lima. Marko je v nedeljo prišel podpret svojo sestro, s seboj pa je pripeljal tudi hčerkico, ki je bila v zaodrju prava mala zvezda. "Tudi Adriana je navdušena nad njeno kolekcijo in njenim stilom. Že večkrat jo je vprašala, ali bi kreirala njene obleke za rdečo preprogo, a Tamara je zelo skromna in si nikoli ni želela, da bi jo povezovali z Adriano ali z mano," je povedal o svoji sestri in dodal, da si je njegova žena želela priti v Beograd, a ni utegnila zaradi dela.

Etnorestavracije namesto čevapčičev

A tudi brez tedna mode, ki ga je tokrat skupaj z mestom Beograd predstavila srbska turistična organizacija, je srbska prestolnica še kako modno mesto, čeprav jo številni najbolje poznajo le po čevapčičih in trubačih.

Za malce drugačno doživetje mesta oblikovalca Styler in Mihano Momosa priporočata obisk etnodelov mesta, kjer diha umetnost. "Nujno pojdite v Supermarket Concept Store. Tam lahko jeste, se zabavate, nakupujete kreacije mladih oblikovalcev, tam se odvijajo modne revije ... Podobno je v Mikser House." Po njegovem mnenju prav tako ne smete izpustiti sprehoda po Skadarski ulici, ki ji Beograjčani pravijo Skadarlija, kjer je veliko etnorestavracij, in obisk trdnjave Kalemegdan. "Seveda pa morate iti tudi v klube, po katerih je Beograd zelo znan, na tako imenovane splavove," še svetuje Styler, Momosa pa poudarja: "Beograd je poln dobrih lokalov, ki so narejeni po zgledu svetovno znanih lokalov, ogromno je znamenitosti, ki jih je vredno videti." Tudi on priporoča ogled Kalemegdana, kar se tiče kulinarike, pa pravi, da mora vsak pokusiti njihovo sarmo in ajvar. "Čevapčiči so kliše," pripominja v smehu.

Komentarjev 3
  • kapibara 17:26 30.oktober 2013.

    Slovenci NE ....!! Kupljeni državljani RS, pa mogoče že sedaj..

  • dragec 17:01 30.oktober 2013.

    Saj, tudi mi bomo kradli mrliče

  • kapibara 16:59 30.oktober 2013.

    Ma če so , baje, na račun mode..?? naj kar... še zmeraj pa okradejo mrliče..!!