Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Ko vas napade mraz

Le topel pulover ni dovolj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko koža postane razpokana, jo zaščitite z negovalnimi kremami.

Mraz
"Ozebline so kronične spremembe kože, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti nizkim temperaturam, ki pa so običajno nad lediščem," pojasnjuje zdravnica Dušica Cvitkovič. Koža postane razdražena, rdečkasta in razpokana, najpogosteje pa so prizadeti prsti rok, nog in obraz.

Zrdavnik ni potreben
Pri ozeblinah zdravniška pomoč ni potrebna. Cvitkovičeva svetuje, da si "ozebline namažete z negovalnimi kremami, ki kožo malo zaščitijo in navlažijo, nikakor pa ne z agresivnimi kremami".

Kape, rokavice, šali
"Če je koža že ozebla, se je treba zavedati, da je še bolj izpostavljena učinkom mraza in tudi omrzline na takšni koži lažje nastanejo. Zato je treba prizadete dele še naprej zaščititi s toplimi rokavicami in oblačili," opozarja Cvitkovičeva in dodaja, da tudi oblačila nad prizadeto kožo ne smejo biti tesna. Vmes naj bo malo zraka, da koža zadiha, pa tudi večplastnost pri oblačenju ne bo odveč.

Prva pomoč – ogrevanje
Kadar so temperature pod lediščem, lahko govorimo o omrzlinah. "Pri omrzlinah gre za direktno okvaro tkiva, za poškodbe, ki nastanejo zaradi direktne izpostavljenosti temperaturam pod lediščem," razlaga Dušica Cvitkovič. Veter in vlaga nastanek omrzlin še povečata, vsekakor pa je potrebna zdravniška pomoč. Cvitkovičeva svetuje, da je prva pomoč obolelemu hitro ogrevanje. Roke mu pomočite v toplo vodo, segreto med 38 in 42 stopinj Celzija. Po 30, 40 minutah obolelo mesto sterilno povijte, saj je pri ozeblinah večja možnost infekcije, nato pa hitro poiščite zdravniško pomoč.

Olja
Na ozebline bo blagodejno vplival nanos bučnega ali oljčnega olja, ki bosta pospešila celjenje. Na prizadeto mesto lahko polagate obkladke iz mrzle soljene krompirjeve kaše, čebulnega soka ali kumar, učinkovita pa je tudi obloga iz kaše kuhanih jabolk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.