Magazin > Lepota & telo
1045 ogledov

Ko vas po hiši nosi luna

Veliko ljudi je le redko deležnih mirnega spanca. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Motnje spanja. Če jih ne zdravite, lahko v spanju poškodujete sebe ali druge.

Kar 15 odstotkov odraslih občasno med spanjem vstane in se sprehaja po hiši, pravijo zadnje raziskave Ameriškega združenja za spanje (ASA). Za Slovenijo tovrstnih podatkov ni, a tudi pri nas so takšne motnje spanja po besedah nevrologinje Leje Dolenc Grošelj precej pogoste.

7 do 8 ur spanja na noč potrebuje odrasel človek, pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja RS.
V spanju na sprehod
Pojav se pravilno imenuje somnambulizem oziroma parasomnija v globokem spanju. “Pogosta je pri majhnih otrocih, ko se arhitektura spanja še razvija,” pojasnjuje Dolenc Grošeljeva. Otrokovo telo torej velikokrat še ne loči dobro med spanjem in budnostjo, zato otroci pogosto hodijo v spanju. Tako pri odraslih kot pri otrocih to lahko povzroči nevarne položaje, ko človek v spanju odtava iz hiše ali se pri hoji spotakne in pade.

Lahko jih zbudite. Pogosto prepričanje, da ljudi, ki hodijo v spanju, med tem ne smete zbuditi, je napačno. Zbudite jih lahko, vendar pa ni priporočljivo, saj bodo brez orientacije in zmedeni.
Nevarni nočni strahovi
Nočni strahovi so parasomnija v globokem spanju v prvem delu noči. Gre za napade, pri katerih se ljudje napol zbudijo ter prestrašeni in v grozi pomešajo sanje z realnostjo. Po napadu zaspijo nazaj, kot da se ni nič zgodilo, zjutraj pa se napada ne spomnijo. “Takšne bolnike vidimo v ambulanti za motnje spanja precej pogosto, žal pa po navadi pridejo zelo pozno: po tem, ko med takšnim napadom že poškodujejo sebe ali koga drugega,” dodaja. Pomembno je torej, da ob tovrstnih motnjah spanja čim prej obiščete zdravnika.

Miniintervju z Lejo Dolenc Grošelj, nevrologinjo

Kaj so nočne more in kaj nočni strahovi?
Nočne more (nightmares) se dogajajo v REM-spanju v drugem delu noči, so neprijetne, vendar niso nevarne. Pogosto pa se zamenjujejo z nočnimi strahovi (night terrors), ki so parasomnija v globokem spanju v prvem delu noči. V napadih nočnih strahov so ljudje zelo prestrašeni, lahko kričijo, premetavajo omare in nevarno poškodujejo sebe ali druge.

Katera je najpogostejša zmota o motnjah spanja?
Ta, da motnje spanja niso nevarne. V napadih nočnih strahov se lahko dogajajo hude poškodbe in nesreče, celo umori. Ker gre za
dogajanje v spanju, ki se ga človek ne zaveda, za to dejanje tudi ne more odgovarjati.

Ali lahko preprečimo tak scenarij?
Motnje spanja lahko pravočasno odkrijemo (z metodo videopolisomnografije v somnološkem laboratoriju), jih zdravimo in s tem preprečujemo njihove nevarne posledice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.