Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Ko zmanjka za zavarovanje

zdravila, vitamini Shutterstock
V program svetovalnice se lahko vključijo vsi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja.Če vam ostane kaj še uporabnih zdravil, jih darujte.

V ljubljanski Ambulanti s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja opozarjajo na nov pomemben problem, ki je posledica poslabšanja gospodarskih razmer v Sloveniji. Poleg brezdomcev, tujcev in drugih ljudi brez urejenega statusa je (in bo) vse več tistih, ki položnic zdravstvenega zavarovanja ne zmorejo več plačevati.

Odjaviti se ne morejo

"Ljudje, ki so pri ZZZS samoplačniki osnovnega zdravstvenega zavarovanja in si ga po določenem času ne morejo več plačevati (mesečni prispevek je 14,17 evra), ker so se znašli v materialni stiski, se iz zavarovanja ne morejo odjaviti. Tega zakon ne predvideva. Posledica: obvezno zdravstveno zavarovanje ni urejeno, oseba ne more koristiti zdravstvenih storitev (razen nujnih), hkrati pa je pri ZZZS vedno bolj zadolžen. Ko tak bolnik potrebuje zdravniško pomoč, jo poišče v ambulanti in postane njen uporabnik," pojasnjuje Alenka Ugrin Vatovec, socialna delavka v ambulanti in posvetovalnici. Namen ambulante, ki ima podružnico tudi v Mariboru, sta sicer svetovanje in nudenje pomoči ljudem brez zdravstvenega zavarovanja za njihovo vključitev v sistem obstoječega zdravstvenega in socialnega varstva, posledično pa zmanjšanje njihovega števila.

Podarite zdravila

Brezplačni ambulanti lahko pomagate z donacijo še uporabnih zdravil (torej zdravil, ki jim še ni potekel rok trajanja), denarnim nakazilom ali doniranjem primernih oblačil, spodnjega perila in nogavic. V ambulanti ob tem prosijo, da donirate le oblačila za aktualen letni čas, saj žal nimajo skladišča, v katerem bi lahko oblačila shranili. Več informacij na strani Filantropija.org.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.