Magazin > Lepota & telo
158 ogledov

Kokos poka od zdravja

Okusno, zdravo, lepo Žurnal24 main
Kokos je zakladnica mineralov in vitaminov. Kokosovo vodo in kokosovo olje uporabljamo v prehrani in za nego telesa, kokos pa po mnenju nekaterih velja za najbolj zdravilen sadež.
Mladi kokos
Mladi kokos premore največ zdravilnih lastnosti. Vsebuje od 90 do 95 odstotkov vode, izboljšuje prebavo, pomaga pri rehidriranju telesnih tkiv, čisti telesne kanale in obnavlja telo. V našem telesu se kopičijo strupi iz industrijske prehrane, zato se pH naše krvi in tkiv zmanjša – rečemo, da je prišlo do zakisanosti organizma, kar je podlaga za razvoj mnogih sodobnih bolezni. Sok mladega kokosa pa veže toksine, hladi telo, čisti prebavne poti in izriva strupe iz telesa. V tem se mladi kokos razlikuje od ostalih zelišč in sadežev, ki razkisajo telo, a strupov ne zmorejo odstraniti iz organizma.

Srednje zreli kokos
V primerjavi z mladim kokosom ima manj tekočine, a dobi meso. Barva tekočine postane malce mlečna. Poveča se količina fosforja, mineralov, beljakovin in ogljikovih hidratov. Vsebuje več vitaminov A, B in C.

Zreli kokos
Poznamo ga iz naših trgovin. Je rjave barve s trdo lupino, v njem pa se razvije trda sredica, tekočine pa ostane le malo. Zrel kokos je težko prebavljiv in v večjih količinah povečuje holesterol v krvi, a ga v Aziji kljub temu uporabljajo kot zdravilo, saj znajo z raznimi začimbami in dodatki nevtralizirati njegove slabe lastnosti.

Splošno: Pozitivno vpliva na imunski sistem, deluje antibakterijsko, protiglivično in protivirusno. Preprečuje sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja, ledvic, jeter in kosti, uporablja se tudi pri zdravljenju infekcijskih bolezni, celo HIV. Je naravno sredstvo proti stresu. Kokosovo maslo pomaga premagovati utrujenost. Kokosova voda rehidrira telo in je učinkovita pri PMS. Sok mladega kokosa pomaga pri vročini.

Kokosove palme. Kako ne bi bil zdrav? © iStockphoto

 
Koža: Koža brez težav vpija kokosovo olje, ki krepi in vlaži vezna tkiva. Kot naravni piling mehča in odstranjuje zgornjo plast odmrlih celic. Uporablja se pri zdravljenju kožnih bolezni (herpes, luskavica, glivica kandida ...), pogosto je osnova za mila, losjone in kreme. Kokosovo maslo učinkovito celi brazgotine in rane.

Lasje: Neguje in hrani lasišče s proteini, vrača vitalnost in obnavlja poškodovane lase. Redno masiranje lasišča s kokosovim oljem odpravlja prhljaj. Kokosovo olje uporabljajo pri proizvodnji izdelkov za lase. Učinkovito odstranjuje uši in gnide.

Zobje: Kokosovo olje preprečuje zobno gnilobo in pospešuje vpijanje kalcija v telo. Kalcij pa je pomemben element za zdrave zobe.

Hujšanje: Kokosovo olje pospešuje prebavo in pomaga pri izgorevanju maščob ter znižuje raven holesterola. V tropih, kjer ga v kuhinji uporabljajo kot osnovno olje, imajo le malo težav s čezmerno težo.

Spanec: Za boljši spanec lahko kombinirate sok mladega kokosa z makovimi semeni in prečiščenim maslom.

Pijača: Sok mladega kokosa je izvrstna osvežilna pijača, saj hkrati odžeja in koristi telesu. Je naravni izotonik brez dodanih soli, barvil, arom in sladkorja. Po naporih hitro obnavlja tekočino v telesu.

Zajedalci: Redno uživanje kokosovih maščob učinkovito uničuje oziroma omejuje rast zajedalcev pri ljudeh in hišnih ljubljenčkih.

Učinkovite so seveda hladno stiskane, nerafiniriane maščobe, ki jih najdemo v trgovinah z zdravo prehrano.

  • Shranjevanje: Kokos hranimo v suhem in hladnem prostoru, a ne predolgo, da se ne izsuši in dobi milnatega okusa.
  • Sestavine: beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati in minerali. Hranilna vrednost: 100 g mesa sadeža ima 399 kalorij/1627 kJ.
  • Države proizvajalke: Indija, Šrilanka, Filipini, Indonezija, Slonokoščena obala, Dominikanska republika, Brazilija ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.