Magazin > Lepota & telo
178 ogledov

Kokos za kulinariko, nego in spolnost

kokos, krema
1/6
Žurnal24 main
Vsestransko uporabno – tako v kulinariki kot pri negi in celo spolnosti.

“Kokos je zelo hranljiv in bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Uvršča se ga med funkcionalno hrano, saj ima poleg hranljive vsebine še številne druge pozitivne učinke na zdravje, uporablja pa se tudi v lepotne namene,” je povedala Iris Kragolnik, lastnica blagovne znamke Fiji Nui.

Ne pokvari se zlahka

Uživa in uporablja se v več oblikah: kot kokosova voda, sadež, kokosovo olje, moka in sladkor ter v negovalnih izdelkih. “Za razliko od visoko procesiranih rastlinskih olj se kokosovo olje ne pokvari hitro. Njegove sestavine so stabilne, torej se olje ne bo zlahka pokvarilo, tudi če ga do dve leti pustite na sobni temperaturi, na kateri kokosovo olje zavzame trdno obliko. Tako se lahko uporablja tudi kot zdrav nadomestek za druge oblike trdih maščob, kot sta maslo in margarina,” je pojasnila Kragolnikova. Olje ne vsebuje škodljivih maščob in holesterola, zato z njim brez skrbi pripravljate hrano tudi za otroke in nosečnice, pomaga pa lahko tudi pri hujšanju, saj vsebuje srednjeverižne trigliceride, ki so od maščob najučinkovitejši vir energije in se porabljajo neposredno.

Za lase in telo

Kokosovo olje pa lahko uporabite tudi v lepotne namene. Nanesite ga na konice suhih las, kjer bo poskrbelo za to, da bodo lasje dobili dovolj vlage in hrane za rast, pomagalo pa bo tudi pri oblikovanju pričeske. “Idealno je tudi za nego kože; zaščiti jo namreč pred vplivi staranja, ki jih povzročajo prosti radikali, in pomaga pri izboljšanju videza kože s svojimi učinkovinami, ki delujejo proti staranju.” Nega z deviškim oljem ohranja kožo močno in prožno, zato preprečuje povešanje, nastanek gub in celulita, v nekaterih primerih pa celo pripomore k zdravljenju že poškodovane 
kože.

Pri spolnosti ga lahko uporabite kot lubrikant, vendar ne skupaj s kondomi iz lateksa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.