Magazin > Lepota & telo
229 ogledov

Koleraba ščiti pred rakom

Koleraba je zelo hranilna, prijetnega vonja in okusa, jemo pa jo lahko surovo al Žurnal24 main
Velikokrat pozabljena koleraba je polna antioksidantov in vitamina C.

Koleraba je pogosto zapostavljena, saj le malo ljudi ve, kako zdrava je v resnici in na kakšne načine jo lahko uporabimo. Ima nežen in značilen okus, ki je posledica gorčičnega olja in vsebnosti hranilnih snovi, je preprosta za pripravo in uporabimo jo lahko v zelo različnih receptih.

Nekaj predlogov za vključitev kolerabe v jedilnik:
  • naribajte jo v solato namesto korenčka
  • koleraba, narezana na palčke, je zdrav prigrizek oziroma predjed
  • skuhajte jo skupaj s krompirjem in naredite mešan pire
  • dušite jo na maslu ali olivnem olju z ingverjem, peteršiljem ali muškatnim oreščkom in soljo

Koleraba vsebuje vitamine skupine B, niacin, biotinom in vitamin C. Njegova količina se kljub kuhanju ne zmanjša tako drastično kot v drugi zelenjavi. Koleraba vsebuje tudi kalcij, magnezij, kalij, natrij in vitamin A. Je polna antioksidantov in pomaga preprečevati degenerativne bolezni, nevtralizira proste radikale, varuje vid in med drugim stimulira protirakave encime.

Odlična pri dietah

Koleraba je odlična hrana za ljudi, ki bi radi shujšali, saj okoli sto gramov vsebuje le 11 kalorij. Poleg tega pa je koleraba dobra še za pospeševanje presnove, nastajanje krvi, obenem pa krepi lase in kožo, skrbi za večjo vitalnost in energijo, pomaga premagovati stres, odvaja vodo iz telesa, izboljšuje razpoloženje in krepilno deluje na srce.

Rumena koleraba proti raku na dojki
Znanstveniki so prepričani, da rumena koleraba prav tako kot druge kapusnice vsebuje kemične spojine, ki naj bi preprečevale nekatere vrste raka. Najpodrobneje preučujejo indole in izotriocianate. Prvi spodbujajo delovanje encimov, ki zmanjšujejo učinke estrogena, ki spodbuja nastanek raka na dojki, izotiocianati pa naj bi sprožili nastajanje encimov, ki varujejo DNK pred poškodbami rakotvornih snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.