Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Količine glutena ni treba označevati

kruh Shutterstock
Proizvajalec mora navesti, ali določen izdelek vsebuje gluten ali ne, ni pa treba navesti količin glutena.

Pri označevanju sestavin v določenem izdelku mora proizvajalec navesti, ali izdelek vsebuje gluten ali ne. Vendar pa na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarjajo, da navedba količine glutena ni obvezna.
"Živila, ki so namenjena ljudem, ki so preobčutljivi na gluten oziroma tistim s celiakijo, so označena, predstavljena in oglaševana z izrazom "zelo majhna vsebnost glutena". Ta živila ne smejo vsebovati več kot 100 mg glutena na kilogram živila. Z izrazom "brez glutena" pa so lahko označena in predstavljena le živila, ki ga ne vsebujejo več kot 20 mg/kg," še piše na spletni strani ZPS.

Drugače pa je seveda pri nepakiranih živilih in tistih, ki jih dobimo v restavracijah. Prodajalec je v tem primeru dolžan navesti le sestavine v živilu ali obroku, ne pa tudi količino glutena v živilu, razen če gre za prodajo živil, ki so posebej namenjena ljudem, ki so preobčutljivi na gluten.

Kaj je gluten?

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen (torej tudi večina vrst kruha in žit). Glutena ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in sončnično seme. Gluten je alergen, ki povzroča intoleranco ali preobčutljivost. Iz imena (opisa) živila je razvidno, da so v njem alergeni, ni pa na njem napisano, koliko jih vsebuje (torej količina alergena v živilu ni obvezen podatek).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.