Magazin > Lepota & telo
2277 ogledov

Koliko dni smo v resnici kužni?

prehlad Shutterstock
Virusna obolenja so te dni na vrhuncu in pri nas vsako leto za virusom gripe zboli kar okrog 60 tisoč ljudi. Kljub temu pa lahko verjetnost okužbe z ustreznimi ukrepi zmanjšate na najmanjšo stopnjo in poskrbite za zimo brez bolezni.

Čiste roke in svež zrak

Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ljubljana svetujejo, da se te dni predvsem izogibate zaprtim prostorom, v katerih se zadržuje veliko ljudi, ter z rednim in temeljitim umivanjem poskrbite za popolno higieno rok.

Tudi če se boste v zadnjem trenutku odločili za cepljenje proti gripi (to je samoplačniško; en odmerek cepiva stane 12 evrov, za starejše od 65 let in kronične bolnike pa sedem evrov), pa se je treba zavedati, da zaščita nastopi šele dva tedna po cepljenju. Lahko se torej zgodi, da boste kljub temu zboleli.

Kužni kar 14 dni

Če ste že zboleli, si vzemite čas za okrevanje, in če je le mogoče, ostanite doma. Tako boste poskrbeli tako za svoje zdravje kot za zdravje drugih, saj boste preprečili širjenje virusa. Na ZZV Ljubljana poudarjajo, da bolnik, okužen z virusom gripe, izloča velike količine virusa celo do 14 dni, zato lahko okuži veliko zdravih ljudi. “Okužite se z direktnim vdihavanjem kužnih kapljic v zraku. Prenos omogoča tudi posušena sluz, v kateri lahko virus preživi več ur,” dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.