Magazin > Lepota & telo
285 ogledov

Koliko jajc lahko brez skrbi pojemo

velika noč Profimedias
"Študije pravijo, da lahko na teden zaužijemo največ šest jajc, seveda pa je bolj kot količina jajc pomembno dejstvo, kakšna jajca kupimo,“ pravi strokovnjakinja za prehrano Kaly Kolonič.

Prihaja največji krščanski praznik velika noč, ki si ga brez mize, polne šunke, pirhov, hrena in potice, ne znamo predstavljati. Strokovnjakinja za prehrano Kaly Kolonič je za naš portal razložila, da ni nič narobe, če kdaj pa kdaj pojemo preveč, se pa prenajedanju, ki škodi telesu, izognemo z zelo enostavnim trikom. "Predlagam, da vsakodnevno poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, tudi prazniki. Moje mnenje je, da lahko mirne duše kdaj pa kdaj malo pregrešimo, če imamo sicer  urejen in uravnotežen način prehranjevanja. Moj prvi nasvet je, da ne zaužijemo preveč hrane naenkrat, temveč jo razdelimo na več manjših obrokov. Še en trik - kadar vemo, da bomo veliko jedli, pred obrokom zaužijemo vlaknine, najbolje v obliki solate,“ pravi Koloničeva.

Ne pretiravajte s hrenom

Hren je bogat vir vitaminov B in C ter gorčičnega olja in vsebuje kalij, spodbuja prekrvavitev in prebavo ter razkužuje in čisti dihalne poti. "A tudi s hrenom ne pretiravajte, saj ob zaužitju velikih količin mnoge začne peči želodec,“ pravi Koloničeva, ki svari tudi pred pretiranim uživanjem jajc.  "Študije pravijo, da lahko na teden zaužijemo največ šest jajc, seveda pa je bolj kot količina jajc pomembno dejstvo, kakšna jajca kupimo - iz baterijske, talne ali ekološke reje - saj vsako jajce ni enako zdravo ali škodljivo. Poleg tega večja količina jajc ne bo toliko škodila nekomu, ki ima na splošno uravnotežen način prehranjevanja, kot nekomu, ki vsakodnevno zaužije visoko mero nasičenih maščob. Predlagam, da letos več jajc pobarvate, kot jih boste pojedli, tako vas med prazniki ne bo bolel želodec, ustvarjalni navdih pa vam bo dvignil nivo serotonina v vašem telesu.“

Bolj zdrava potica

Sami lahko poskrbite,da bo letos vaša potica bolj zdrava in jo pripravite z manj maščobami in sladkorja. Tako si boste lahko privoščili kakšen kos več. "Orehi so sicer resda kalorični, a zdravi. So bogat vir vitaminov E, B6, kalija, magnezija, omega 3 maščobnih kislin in beljakovin. Ker je potica dejansko kalorična bomba, letos raje uporabite polnozrnato moko, med in rjavi sladkor,“ še svetuje strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.