Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Koliko je stara vaša kozmetika?

Pazite, s čim se mažete? Žurnal24 main
Rok uporabe je na ličilih z razlogom, saj se tudi ta po določenem času pokvarijo in izgubijo svoje pozitivne lastnosti; večino je po odprtju treba zavreči že po enem letu.

Se še spomnite nakupa?
Vašim najljubšim ličilom, na katera prisegate že nekaj let, je najverjetneje že potekel rok uporabe. Se sploh še spominjate, kdaj ste izdelke kupili? Žal kozmetika ni označena z datumom odprtja embalaže, po katerem se ravnamo. Če se nakupa ne spominjate več, je verjetnost, da je izdelek že prestar za uporabo, velika. V prihodnje se temu lahko izognete tako, da si nakupe ličil zapišete; tako boste vedno do dneva natančno vedeli, kdaj izdelek vaši koži bolj škodi kot koristi. Kozmetične salone k zapisovanju datuma odprtja embalaž zavezuje celo zakon, kar veliko pove o pomembnosti tega početja.

Poiščite znakec
Vsak izdelek ima na embalaži poseben znak v obliki odprtega lončka, ki vam pove, koliko časa po odprtju je izdelek še uporaben. 12 M pomeni, da je rok trajanja izdelka eno leto; M je torej oznaka za mesec. Morda boste presenečeni, saj imajo le redki izdelki rok trajanja daljši od enega leta; krema za zaščito pred soncem, ki ste jo prihranili od poletnega dopusta, zato na naslednjih počitnicah ne bo več uporabna.

Ne tvegajte s starimi
Uporaba starih ličil je zelo tvegana. "Kozmetika, ki ji je potekel rok trajanja, lahko na koži izzove alergije in vnetja, kožo izsuši ter povzroči nastanek mozoljev, saj so se sestavine izdelka pokvarile in spremenile.
Še posebno dolgoročno uporaba izdelkov, ki jim je potekel rok trajanja, prinaša naravnost katastrofalne posledice,"
pravi kozmetičarka Elena Janjič iz lepotnega salona Studio 4. "V nekaterih izdelkih se lahko sestavine po roku trajanja celo spremenijo v toksične," še poudarja.

Kupujte z glavo
Da bi se izognili metanju izdelkov v smeti ali uporabi pokvarjenih, razmislite, koliko jih pravzaprav potrebujete. Ne kupite treh krem, pa čeprav za ceno dveh, če veste, da vseh ne boste porabili znotraj roka trajanja. Še pred tem svojo toaletno omarico temeljito preglejte in vse izdelke, ki jim je potekel rok trajanja, brezkompromisno vrzite v smeti in tako naredite uslugo svoji koži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.