Magazin > Lepota & telo
187 ogledov

Koliko kave nas lahko ubije

Kava EPA
Po nedavni tožbi proizvajalca energijskih pijač Monster Energy zaradi smrti 14-letnega dekleta so na spletnem portalu Popular Science poskušali dobiti odgovor na vprašanje, koliko kofeina nas lahko ubije.

Odgovorni urednik revije Journal of Caffeine Research Jack James je za spletni portal Popular Science povedal, da je smrtonosna doza kofeina 10 gramov, po raziskavi klinike Mayo pa odrasel človek lahko užije 200 do 300 miligramov kofeina na dan. To pomeni, da brez težav lahko spijemo dve do štiri skodelice kave, medtem ko 500 miligramov kofeina lahko povzroči stranske učinke, kot so nespečnost, hitrejši srčni utrip in tresavica.

Kot so zapisali pri Popular Science, se ljudje različno odzivamo na uživanje kofeina, na našo tolerantnost pa vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, med katere spadajo zdravstvene težave in nezdrave navade, kot sta uživanje alkohola in drugih substanc.

Smrti zaradi kofeina izjemno redke

Državni inštitut za varovanje zdravja je sporočil, da so smrti zaradi toksičnih doz kofeina redke, a vseeno navaja dva primera, ki sta se zgodila v zadnjih 12 mesecih. V prvem je zaradi zastrupitve s kofeinom umrla 39-letna ženska, ki je bila v preteklosti zasvojena z drogami, v drugem pa 29-letni diabetični moški s čezmerno telesno težo.

Poleg omenjenih dveh smrti je sicer znan tudi primer novozelanske ženske, pri kateri je mrliški oglednik kot razlog smrti navedel kokakolo, vendar je ta poleg pitja omenjene pijače imela tudi vrsto zdravstvenih težav in razvad, med katere sta spadala kajenje in slaba prehrana. Zadnji primer domnevne zastrupitve s kofeinom je smrt 14-letne Američanke Anais Fournier, ki je zaradi srčne aritmije umrla, potem ko je spila 1,5 litra energijske pijače Monster Energy. Fournierjeva je pri tem užila približno 480 miligramov kofeina, vendar to po besedah prehrambenega strokovnjaka Marka F. McCartyja ne bi smel biti razlog za smrt.

Komentarjev 1
  • Roman 14:32 01.november 2012.

    Zdaj se pa že odločite, novinarji, koliko je spila te energijske pijače Američanka Anais Fournier! Tukaj išete da dve pločevinki, v prejšnjem članku pa 1,5 litra. Kateri podatek je točen? A mogoče drži ena pločevinka 0,75 l ?