Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Kombinirajte gele in zdravilo

Pri alergijski reakciji si najprej pomagajte s hlajenjem mesta vboda, z antihist Žurnal24 main
Pri hujših oblikah alergijskih reakcij na pike komarjev je obisk zdravnika nujen.
Z limonami nad pike. Boleče in srbeče pike komarjev, os ali čebel lahko zdravite z izdelki iz domače kuhinje. Z limoninim sokom ali peteršiljem lahko ublažite srbečico in preprečite oteklino. Glina vsrka čebelji strup; če je nimate pri roki, si lahko pomagate z zemljo, ki bo hladila rano. Bolečino osjega pika lahko preprečite z obkladkom iz jabolčnega kisa, za prvo silo pa si lahko pomagate tudi z obkladki iz ledu.

Pri manjših lokalnih reakcijah na pike komarjev si lahko pomagate s protivnetnimi mazili ali hlajenjem mesta pika z raznimi geli, lahko tudi antihistaminiki v prosti prodaji, svetuje alergolog Igor Koren.

Prej posvet z zdravnikom
Hujše lokalne reakcije v obliki večjih bolečih oteklin pa zahtevajo obravnavo pri alergologu. "Morda bo potrebna kombinacija dveh antihistaminikov. Pomembna je tudi razpolovna doba, pri čemer je ugodna čim daljša, da ne pride do nižje koncentracije seruma," pojasnjuje alergolog. Takim bolnikom svetujejo, da antihistaminike jemljejo dva dni pred potovanjem na območje s komarji in ves čas bivanja na njem, toda ne predolgo. Reakcija v tem primeru popolnoma izgine ali pa je vsaj manjša, dodaja Koren. Preventivno jemanje antihistaminikov ni za otroke, opozarja alergolog. Zanje so primernejši selektivni antihistaminiki, ki imajo manjše stranske učinke, vendar naj jih po potrebi uživajo le od dva do tri dni, še svetuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.