Magazin > Lepota & telo
1131 ogledov

Končno rešitev za luskavico?

luskavica Shutterstock
Kronično vnetno bolezen kože, ki jo imenujemo luskavica ali psoriaza, ima v Sloveniji od dva do štiri odstotke ljudi.

Luskavica ali psoriaza je bolezen imunskega sistema, ki se kaže predvsem s področji luščeče se in pordele kože, ki lahko prizadenejo različne dele telesa, pri tretjini bolnikov pa jih spremlja vnetje sklepov. Bolezen, ki je zaradi neučinkovitega zdravljenja dolgo veljala za neobvladljivo, je danes mogoče učinkovito zdraviti na več načinov, pri nas pa so bolnikom brezplačno na voljo tudi učinkovita tarčna biološka zdravila. "Vse kar morate narediti, je, da se odpravite do osebnega zdravnika oziroma da poiščete pomoč," poudarja dermatologinja Vesna Tlaker Žunter.

Na voljo cela vrsta terapij

Dermatologinja pojasnjuje, da je za bolnike z luskavico pri nas v primerjavi z drugimi evropskimi državami odlično poskrbljeno, da pa se jih večina ne zaveda tega, da jih do rešitve ali vsaj bistvenega olajšanja njihovih težav s kožo loči le obisk zdravnika. "Za omejene oblike bolezni je na voljo zdravljenje s kremami in fototerapijo z UV-svetlobo, za obsežne kožne spremembe pa so na voljo tudi tablete ali injekcije oziroma biološka zdravila, ki posežejo v delovanje imunskega sistema in imajo zelo malo stranskih učinkov," pojasnjuje strokovnjakinja. Luskavice se sicer še ne da popolnoma pozdraviti, se jo pa dandanes uspešno zdravi. V večini primerov luskavica med terapijo povsem izgine, terapije pa se lahko ponavljajo.

Poleti na soncu previdno

Trditev, da je treba poleti kožo z luskavico čim bolj izpostavljati soncu, drži le deloma. "Poleti je več UV-svetlobe, ki deluje protivnetno, vendar pa isti žarki povzročajo tudi rakotvorne spremembe, zato kože namerno raje ne izpostavljajte soncu," opozarja dermatologinja. Pazite, da vas ne opeče in se soncu izpostavljajte zmerno in primerno zaščiteni. Predvsem pa, kot že rečeno, kože ne zdravite sami in raje obiščite zdravnika.

Komentarjev 1
  • Bozidar.Frelih 09:46 14.julij 2013.

    Se pravi, da je vse kar rabim da dobim biološka zdravila da grem do osebnega zdravnika?Ja, pa jade! In imajo malo stranskih učinkov? Ja sej ne veste no... To so relativno nova zdravila in sploh se vam ne sanja ...prikaži več kakšna bodo jetra pa ledvica čez 30 let. Itak pa to ni ni nič pozdravljeno. Zheban imunski sistem še mal bolj zhebete, tako da ne lušči kože. To je vse.