Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Kondom ni edina kontracepcija

kondomi Shutterstock
Na voljo je vse več vrst zaščite pred neželeno nosečnostjo.

“Dijakinje in študentke so pravkar znova začele hoditi v šolo ter s tem spletati nove vezi in verjetno kmalu tudi nova partnerstva,” pravi ginekologinja in avtorica nove brezplačne knjižice Moja kontracepcija, Lucija Vrabič Dežman. Morda je tudi zato zdaj čas za razmislek o kontracepciji, čeprav mladostnice in mladostniki še zdaleč niso edina skupina, ki potrebuje tovrstne informacije.

Naj vam svetuje ginekolog

Če razmišljate o kontracepciji, se najprej odpravite do ginekologa, ki vam na osnovi vašega zdravstvenega stanja, dejavnikov tveganja in želja najprej svetuje vrsto, nato pa še obliko kontracepcije,” pravi Vrabič Dežmanova. Oblik hormonske in nehormonske kontracepcije je dandanes zelo veliko in le s strokovno pomočjo boste lahko izbrali najustreznejšo.

Podrobno v knjižici

Še pred obiskom ginekologa pa vam lahko pri seznanjanju z metodami preprečevanja nosečnosti oziroma odgovornega načrtovanja družine pomaga prav knjižica, ki bo na voljo v vseh ginekoloških ambulantah po Sloveniji, avtorica pa upa, da tudi v čim več šolah.

Osveščanje

Šestindvajseti september je vsako leto svetovni dan kontracepcije in v njegovem okviru se po Sloveniji izvajajo akcije osveščanja o tej temi. Več informacij o dnevu kontracepcije in kontracepciji lahko najdete na spletni strani Slovenia.your-life.com ali na Facebooku (stran Your Life Slovenija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.