Magazin > Lepota & telo
230 ogledov

Konoplja kot zdravilo tudi pri nas

marihuana Shutterstock
Kljub prepovedi se tudi pri nas pacienti zdravijo z medicinsko konopljo. Nekateri zdravniki so uspešnost neuradno potrdili.

Do zdaj je uporaba medicinske konoplje pokazala največ obetavnih rezultatov pri multipli sklerozi, pri zdravljenju katere so zdravila iz konoplje učinkovitejša od konvencionalnih, in pri nevropatski bolečini, ki ji običajni analgetiki praviloma ne pridejo do živega,” pravi direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip Matej Košir. Kot pravi, dobre rezultate kaže pri astmi, pri očesni bolezni glavkom, ugodne učinke ima na rakave bolnike, predvsem ker povečuje tek in lajša bolečino. To velja tudi za okužene z virusom HIV in obolele za aidsom.

Ni ji več treba na operacijo

Bolniki, ki se zdravijo z medicinsko konopljo, so tudi v Sloveniji, pravi Košir. “Vem tudi za zdravnike, ki so dovolj dobro ozaveščeni in informirani o morebitnih učinkih konoplje in so o tem že poročali ustreznim ustanovam v Sloveniji,” opisuje. Zaupal nam je primer bolnice, ki je imela tumorje in ciste v glavi in je bila tik pred operacijo. “S kratkotrajno rabo marihuane je obseg tumorjev in cist občutno zmanjšala, o čemer je bil obveščen tudi njen zdravnik, ki je neformalno potrdil uspešnost zdravljenja.” Trenutno operacija pri tej bolnici ni več potrebna.

Varnejše kapsule in razpršila

Nekaj nedavnih študij je pokazalo ugodne učinke na zmanjševanje tumorjev in razširjanje raka, vendar moramo počakati na nadaljnje raziskave,” opozarja Košir. Po njegovih besedah lahko uporaba marihuane vpliva na počasnejši razvoj raka, vendar so po drugi strani stranski učinki kajenja ravno za raka neugodni.

Obstajajo tudi varnejše oblike medicinske rabe konoplje v obliki uporabe različnih uparjevalnikov in druge oblike zdravil iz konoplje v obliki kapsul in razpršil,” pravi in dodaja, da zato ni nujno kaditi marihuane v zdravstvene namene, to je pogosto zgolj izgovor zagovornikov legalizacije konoplje. Osebno ne podpira uporabe različic konoplje v medicinske namene, razen tistih, ki so znanstveno potrjene in registrirane.

Lahko tudi zbolite!

Dolgoročno lahko zaradi škodljivih snovi v konoplji nastanejo težave z dihali in bolezni, kot so rak na pljučih in grlu ter kronična obstruktivna pljučna bolezen. Te lahko povzročijo tudi smrt,” opozarja Košir. Uživanje konoplje je lahko posledično krivo za smrtne primere v prometnih nesrečah. “Statistično so neposredne smrti zaradi uporabe konoplje redke. V Združenih državah Amerike so od leta 1999 do 2007 ugotovili 26 tovrstnih smrti,” dodaja.

Komentarjev 3
  • secufin 12:36 21.februar 2013.

    G. Košir nima pojma!

  • Kristofer Meško 13:14 06.november 2012.

    http://www.scribd.com/doc/105723840/Predlog-Zakona-o-Konoplji

  • Kristofer Meško 13:13 06.november 2012.

    “Dolgoročno lahko zaradi škodljivih snovi v konoplji nastanejo težave z dihali in bolezni, kot so rak na pljučih in grlu ter kronična obstruktivna pljučna bolezen. Te lahko povzročijo tudi smrt,” opozarja Košir. Uživanje konoplje je lahko posledično krivo za smrtne ...prikaži več primere v prometnih nesrečah. “Statistično so neposredne smrti zaradi uporabe konoplje redke. V Združenih državah Amerike so od leta 1999 do 2007 ugotovili 26 tovrstnih smrti,” dodaja."Neverjetno, je to res zapisal medicinsko izobražen človek?Statistika smrti zaradi konoplje je ABSOLUTNO NIČ!Niti ni v konoplji še bilo odkritih škodljivih snovi!1.9.2. 8. 3. 3. Konoplja ni nevarna, saj ni smrtnih žrtev, neposredno povezanih z njo, 1.9.2.8. 3.3.1. Statistike smrtnosti1.9.2.8. 3.3.1.1. Statistika za leto 2001, 'Smrti, kjer je bila med vzroki za smrt navedena tudi konoplja'.Od 81 primerov, kjer so navedli 'duševne vzroke, povezane s konopljo', je bil v 78 primerih