Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Kontracepcija za moške vse bliže

injekcije Žurnal24 main
Kontracepcija za moške kmalu ne bi smela biti več tabu. Zadnje raziskave, ki so jih naredili na prostovoljcih, podajajo obetajoče rezultate.

"Mnogo žensk misli, da je že prišel čas, da tudi moški začenjo uporabljati hormonsko kontracepcijo," pravi profesor Richard Anderson, vodja raziskave o delovanju moške hormonske kontracepcije, ki je bila objavljena na spletnem portalu dailymail.co.uk. Raziskava bo navdušila predvsem ženske, ki zaradi zdravstvenih težav ali dolgoletnega jemanja kontracepcijskih tabletk le-teh ne morejo ali ne želijo več jemati.

Potek raziskave
Pri raziskavi, ki je trajala eno leto, je sodelovalo osemdeset britanskih parov. Moški so hormonsko kontracepcijo preko injekcije dobivali na dva meseca. Preučevana hormonska kontracepcija deluje tako, da prepreči proizvajanje semenčec. Učinkovitost hormonske injekcije je 99-odstotna, proizvodnja semenčec pa se normalizira takoj po prenehanju uporabe. Moška kontracepcija v obliki injekcij se je v primerjavi s takšno, v obliki tabletk izkazala za boljšo, saj so predhodne raziskave pokazale, da bi moški na redno jemanje tabletk lahko pozabili. Čeprav je raziskava pokazala, da so moški novo obliko kontracepcije sprejeli z zanimanjem, pa strokovnjake skrbi dejstvo, da bi morali uporabniki kontracepcije redno obiskovati zdravnika.

Blagi stranski učinki
Med testiranjem raziskovalci niso zabeležili hujših stranskih učinkov, nekateri moški pa so poročali o naglih spremembah razpoloženja, višji telesni temperaturi in o pojavu aken. Testiranja o hormonski kontracepciji za moške še potekajo, strokovnjaki pa napovedujejo, da naj bi bila ta za širšo uporabo dosegljiva v petih letih.

Ste vedeli?

Moško hormonsko kontracepcijo raziskujejo že dolgo. Večja odmevna raziskava, ki je bila objavljena leta 2006, je z najnovejšimi ugotovitvami navdušila javnost. S preučevanjem rezultatov 30 različnih raziskav, ki so jih na različnih inštitutih opravili od leta 1990 do leta 2005, so znanstveniki ocenili, da je moška hormonska kontracepcija lahko učinkovita. Cilja takratnih raziskav sta bila dva – odkriti kontracepcijo, ki proizvodnjo semenčec v obdobju uporabe kontracepcije ohromi ali pa takšno, ki zmanjša njihovo koncentracijo. Že takrat so raziskovalci ugotovili, da se plodnost normalno povrne v nekaj mesecih po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.