Magazin > Lepota & telo
124 ogledov

Kontracepcija za vsako

Kontracepcija postaja vedno boljša prijateljica žensk, po besedah dr. Štolfa Gru Žurnal24 main
Vse kontracepcijske metode niso enako učinkovite, imajo svoje prednosti in slabosti. Največ žensk sega po hormonski kontracepciji.

Raznolikost. Od leta 1961, ko so ženske za kontracepcijo potrebovale dovoljenje moža, se je veliko spremenilo. Sodobna ženska ima na voljo malo morje oblik kontracepcij, med katerimi lahko vsaka najde tisto, ki ji najbolj odgovarja. Ker smo ljudje različni in imamo različne zahteve, želje in različen življenjski slog, je uporabljanih metod več, razlaga ginekologinja Andreja Štolfa Gruntar.

Čez ducat kontracepcijskih tablet
Najzanesljivejša in najbolj razširjena metoda je oralna kontracepcija. Kombinirane kontracepcijske tabletke vsebujejo estrogen in progestagen, količina hormonov, doziranje ter režimi jemanja pa se razlikujejo med samimi vrstami tabletk. Vsaka ima namreč svojo "filozofijo", zato skupaj z ginekologinjo ugotovita za kaj jo rabite, saj ne nazadnje vse ne ustrezajo vsem. Druga vrsta tabletk so t. i. mini tabletke, ki vsebujejo le hormon progestagen, primerne tudi za doječe mamice in vse, ki estrogena ne smejo uživati. "Rabo kontracepcijskih tabletk svojim klientkam priporočam, ker imajo hkrati veliko drugih dobrih učinkov: menstruacije postanejo kratke, šibke in neboleče, manjša je verjetnost slabokrvnosti zaradi menstrualnih krvavitev, datum menstruacije si je možno načrtovati, menstrualne krvavitve so lahko le nekajkrat letno, če ženska tako želi. Izboljšajo se tudi akne. Manjša je verjetnost nastanka vodnih cist, bolečin ob ovulacijah, širjenja infektov v notranja rodila ali njihovo ponavljanje. Pri daljši rabi gre tudi za zaščitni učinek pred rakom jajčnikov in maternične sluznice v starosti," pojasnjuje ginekologinja Andreja Štolfa Gruntar. Slabe strani rabe kontracepcijskih tablet so nekoliko povečana možnost strjevanja krvi v žilah, vendar je ta možnost ob rabi kontracepcijskih tablet pri zdravih uporabnicah majhna, veliko manjša kot na primer med nosečnostjo in porodom. Nekaj več je raka na jetrih, vendar je to zelo redka bolezen, še pojasnjuje Štolfa Gruntarjeva. Enostavnejši za uporabo, a s podobnim delovanjem je kontracepcijski obliž. Menjate ga enkrat tedensko tri tedne, nato pa za teden dni naredite pavzo, kjer se pojavi krvavitev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Obročki, injekcije, prstani
Tudi za maternični vložek ni potrebno vsakodnevno nastavljanje alarma. Majhen vložek iz plastične snovi je prekrit z bakrom ali s hormonom, namenjen pa je predvsem tistim, ki ste že rodile. Velja za dolgo kontracepcijo, saj boste zaščitene do pet let, z bakrenim pa tudi 10 let, odvisno od količine bakra, ki ga vsebujejo. Za razliko od obročka, ki ga vstavi ginekolog, si nožnični prstan, znan tudi kot nožnični obroček ali vaginalni prstan, vstavi kar ženska sama. Hormoni se sproščajo tri tedne, četrti teden obroček odstranimo. Kontracepcijske injekcije so zaenkrat na voljo le doječim mamicam, vbrizga jih zdravnik na vsake tri mesece. Kondomi so še vedno edina kontracepcijska metoda, ki vas ščiti pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi. Na voljo so tudi kondomi za nežnejši spol, ki si ga namestite v notranjost nožnice. Skoraj "izumrla" oblika kontracepcije je diafragma. Treba je poudariti, da so metode prekinjenega spolnega odnosa in naravne metode nezanesljive. Po drugi strani pa je edina trajna kontracepcija sterilizacija, za katero se ženske pri nas lahko odločajo po 35. letu starosti, a je moška sterilizacija bistveno enostavnejša.

Zapestnica proti zanositvi
Ena od možnosti kontracepcije je posebna zapestnica, ki vsebuje sintetična hormona estrogen in gestagen, ki skozi kožo na roki prehajata v kri. Trajnejša metoda je vsadek. S gestagenom prepojeno malo paličico zdravnik potisne pod kožo v notranji zgornji del roke. Razlog, da tovrstna kontracepcija ni na voljo pri nas, je, "da je slovensko tržišče za tovrstno obliko kontracepcije razmeroma majhno in zato tržno nezanimivo," meni Andreja Štolfa Gruntar. K zdravniku pa ni potrebno vsakič hoditi ženskam, ki uporabljajo podkožne injekcije, saj si enkrat mesečno depo injekcije vbrizga ženska sama.

Urgentna tabletka

Na voljo je v lekarnah brez recepta, vzeti jo morate največ 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu. Ta kontracepcija ni namenjena redni uporabi in je le rešitev v sili.
Tabletka z naravnim estrogenom
Slovenke imamo pri kontraceptivih izbiro več. Nova kontracepcijska tabletka Qlaira vsebuje estradiol, tak estrogen, kot ga telo proizvaja samo. Po tabletki bodo po besedah dr. Štolfa Gruntarjeve posegale tiste ženske, ki bodo želele, da se njihovo telo obnaša čim bolj naravno, saj bo hormon telo prepoznalo kot lasten. Ovoj vsebuje 28 tabletk, pri čemer se dnevni odmerek estrogena zmanjšuje, progestagena pa povečuje, kar posnema naravni ženski ciklus, zadnji dve tabletki sta placebo. Tabletka je zaenkrat dostopna na bel recept in stane okoli 11,5 evra.

V prihodnosti tudi moška kontracepcija
Raziskave še vedno potekajo, a v prihodnosti lahko pričakujemo tudi moško kontracepcijo. Pripadniki močnejšega spola bodo lahko izbirali med hormonskimi tabletkami in injekcijami. Zaščita ne bo takojšnja, prav tako naj bi bil moški ploden šele nekaj tednov po prenehanju terapije. Kot ugotavljajo kitajski znanstveniki, ki so tudi avtorji nove moške kontracepcije, naj bi se zaradi hormonov mišična masa povečala, možnih je tudi nekaj nezaželenih učinkov, predvsem pojav aken in moteno strjevanje krvi. Mnogo moških nad novo iznajdbo ni navdušenih, ženske pa so skeptične, saj zaščite pred nezaželeno nosečnostjo po nekaterih raziskavah ne bi kar tako prepustile moškemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.