Pogosta uporaba v prehrani
Uporablja se v juhah in zeliščnih čajih. Solata iz svežih koprivnih listov naj bi zaradi listnega zelenila blažila slabokrvnost. Najbolj učinkovite in nedotaknjene so surove – v solatah, namazih in polivkah. Privoščite pa si lahko tudi surove, ki jih dodajte smoothieju, v katerem njihova zdravilna moč pride še posebej do izraza. Pri kuhanju kopriv morate biti pozorni predvsem na to, da vode, v kateri so se kuhale, ne odlijete. Najbolje jih je le nekaj minut na kratko podušiti v vreli vodi. Možnosti je nešteto, uporaba pa podobna kot pri špinači in blitvi.
Babičina modrost
Že naše babice so zelo cenile koprivni čaj iz posušenih ali svežih kopriv. Čaj naj bi imel zdravilne učinke na vseh področjih. Odganjal naj bi pomladansko utrujenost in nerazpoloženje, poleg tega pa naj bi pomagal pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah. Čaj si lahko enostavno pripravite sami: Zavrite liter vode, jo odstavite in potopite vanjo šopek mladih kopriv. Pustite pokrito deset minut in odcedite.
Polepšajte se s koprivo
Odlične so za nego las, predvsem temnih, ki jim lepo poudarijo barvo. Poparek iz koprive uporabljajte pri izpiranju las in lasje bodo lepi in sijoči. Poparek lahko uporabite tudi kot tonik za obraz. Pri zoženih žilah in krčih v različnih delih telesa, ki kažejo na motnje v krvnem obtoku, pa je izredno učinkovita koprivna kopel.
76
ogledov
Kopriva univerzalno zdravilo
Včasih, ko še ni bilo drugih zdravil, so za revmatična obolenja uporabljali v glavnem koprive, saj so izredno bogate z različnimi fitosteroli, vitamini in minerali.