Magazin > Lepota & telo
106 ogledov

Kosti potrebujejo posebno skrb!

Pilates je odličen način krepitve kosti in mišic. Žurnal24 main
Zmanjšajte možnost obolenja za osteoporozo in z nekaj preprostimi spremenjenimi življenjskimi navadami izboljšajte splošno kakovost svojih kosti.

Osnove, ki bi jih morale upoštevati vse ženske, so zadosten vnos kalcija, nič kajenja, nobenega pretiranega pitja in pregled pri zdravniku. Od kakovosti vaših kosti pa je odvisno, kako se bodo odzvale na staranje. Če so že začele izgubljati svojo maso, lahko z nekaj preventivnimi ukrepi preprečite njihov nadaljnji razpad. Prva tri pravila si lahko preberete tukaj.

Pravilo številka 4: telesna vadba
Vnos kalcija in zdravila proti osteoporozi lahko ustavijo izgubo kostne mase, kar omogoča, da se kost začne obnavljati. Telo pa za obnovo potrebuje tudi spodbudo! Da bi postalo močnejše, mora biti obremenjeno. Zato je telesna vadba tako pomembna.

Vadbe, ki vam bodo pomagale ohranjati neporozne kosti, so sledeče:
Vsakodnevna hoja, tek ali neintenzivna aerobika prisilijo vaše kosti in mišice, da se borijo proti težnosti. To ustvari pritisk na okostje in ga okrepi.
Kolesarjenje na enak način utrjuje mišice in kosti.
Plavanje ni preveč učinkovito pri krepitvi kosti. Primerno je za ljudi, ki imajo težave s sklepi ali artritis, pri osteoporozi pa ne pokaže bistvenega izboljšanja. Voda odvzame telesu težo, zato ni pravega upora in se mišice ter kosti ne krepijo tako, kot bi se morale.
Dvigovanje uteži je učinkovito že pri polurni vsakodnevni vadbi.
• Vse vadbe, ki krepijo trebušne mišice ter mišice medeničnega dna, so zelo uspešne tudi pri krepitvi hrbtenice. Takšne vadbe so recimo joga, pilates in tai-chi. Poleg tega te vadbe izboljšujejo ravnovesje in s tem preprečujejo padce in posledične zlome.

 

Preberite še:

 

 

Pravilo številka 5: testiranje kostne mase
Samo z zdravniškim testom boste lahko ugotovili dejansko gostoto svojih kosti. Test za diagnosticiranje osteoporoze ima nizko žarčenje in je najnatančnejši test za kosti. Vaš zdravnik se bo odločil, kako pogosto je potrebno ponavljanje testa v vašem primeru. Če ste v rizični skupini, je mogoče, da bo test potreben vsakih šest mesecev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.