Magazin > Lepota & telo
190 ogledov

Kradem, ker moram!

Skrita sama pred seboj. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kleptomanija ni želja po tem, da bi imeli stvari, ki si jih ne morete privoščiti in ni občasna kraja po trgovinah zaradi zabave in želje po adrenalinu.

Kleptomanija je psihološka motnja, zaradi katere čutite potrebo po tem, da si prisvojite stvari, ki vam lahko sploh niso všeč in jih ne potrebujete. Pogosto so kleptomani ljudje, od katerih tega ne bi nikoli pričakovali, saj so finančno preskrbljeni in na videz živijo mirno in urejeno življenje. Med kleptomani je celo nekaj holivudskih zvezdnikov!

Ne čakajte, da vas ujamejo
Kleptomanija večinoma prizadene ženske in je pogosta tako v najstniški kot v odrasli dobi, kar kaže na to, da gre za kronično motnjo. Velikokrat jo spremljajo tudi druge psihične težave, najpogosteje odvisnosti in depresija, če kleptomanije ne zdravimo pa se pogostost kraj z leti stopnjuje. Velikokrat se zgodi, da se ljudje začnejo zavedati za kako veliko težavo gre šele takrat, ko pridejo v navzkriž z zakonom in jih zalotijo pri kraji. Če mislite, da trpite za kleptomanijo, je bolje, da ukrepate čim prej! Ne dan, ko se počutite dovolj močne, zberite pogum in se odpravite po pomoč.

Napetost in sprostitev

Značilno za kleptomanijo je, da čutite nelagodje in napetost, ki se stopnjuje, dokler nečesa ne ukradete. Šele takrat napetost popusti, zamenja pa jo prijetno olajšanje. Stvar, ki jo ukradete je pri kleptomaniji popolnoma nepomembna, in velikokrat se zgodi, da jo kleptoman ali kleptomanka kmalu podari, zavrže ali jo shrani in pozabi nanjo. Pogosto jim je takoj po kraji tudi žal, da so to storili, vendar je želja po tem, da bi v žep plašča neopazno skrili kremo s poličke v trgovini, v tistem trenutku premočna, da bi se ji uspeli upreti. Pomirjevalni občutki kraje po določenem času izginejo in spet jih zamenja napetost, ki vodi v novo krajo, in začaran krog se nadaljuje.

Zdravilo je le terapija
Hitre ozdravitve za kleptomanijo ni. Na zmanjšanje želje po nepotrebnem prilaščanju tujih stvari lahko vplivate le z rednim obiskovanjem terapevta. Če opažate, da se s kleptomanijo spopada nekdo izmed vaših bližnjih, se poskušajte z njim mirno pogovoriti in ga opozoriti na problem. Nikar ga oziroma je ne obtožujte, saj boste tako zadevo le poslabšali in dosegli zgolj to, da bo oseba vse zanikala. Nikoli ne poskušajte nekoga na silo odvleči k terapevtu, saj takšen pristop ne bo prinesel željenih rezultatov. Odločitev za zdravljenje mora biti vedno v rokah posameznika. Kljub razumevanju in pripravljenosti na pomoč pa previdnost ni odveč. Če je v vaši družini kleptoman, imejte odprte oči in pazite na svoje stvari. Čeprav je za kleptomanko res nepomembno, kaj ukrade, pa se zna zgoditi, da je ukradena stvar za oškodovanca še kako pomembna!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.