Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Kraljeva Vivienne Westwood

Vivienne Westwood, jesen-zima 2010/2011
1/13
Žurnal24 main
Legendarna Vivienne Westwood je oblikovalka, ki s svojimi idejami navdihuje marsikaterega drugega oblikovalca.

Leta 1941 rojena britanska oblikovalka Vivienne Westwood je znana po škotskem karu, širokih in barvitih oblačilih ter tkaninah. Zaslovela je po punk stilu, ki ga je vpeljala na modne steze. Westwoodova je postala ena najbolj odkritih in pristnih oblikovalcev v modni industriji, kar je dosegla brez kakršnekoli izobrazbe v oblikovalski smeri. V osemdesetih je postala ena najvplivnejših oblikovalcev vseh časov. Leta 2004 je v londonskem Victoria & Albert muzeju predstavila svojo potujočo retrospektivno razstavo, ki bo v sedmih letih zaokrožila svet. Razstavo so že videli v Italiji, na Kitajskem, v ZDA in Avstraliji.

Iz Seksa v mestu po 10 minutah
Brez Vivienne Westwood ni minil niti eden najbolj modnih filmov, Seks v mestu. Carrie je njeno poročno obleko nosila na snemanju za Vogue, kasneje pa jo je tudi dobila v dar. Westwoodova je bila povabljena k snemanju filma, a je bila razočarana nad delom stilistke Patricie Field. Zato je po desetih minutah zapustila londonsko premiero, oblačila v filmu pa ocenila za dolgočasna.

Pletenje do popolnosti
Njen najljubši kos, ki ga je oblikovala, je pletena obleka, ki jo nosi že več let. "Narejena je z zahtevno tehniko pletenja in je popolna," pravi oblikovalka, ki svoje delo opisuje le z eno besedo, avantgardno. Ideje za delo dobiva iz dela samega. "Ko nekaj začneš delati, najdeš način, kako bi stvar lahko naredil drugače. Seveda me navdihujejo tudi stvari, ki jih vidim, a v teh časih me ulica ne navdihne več," pravi Vivienne Westwood.

K delu jo žene dejstvo, da oblačila pred njeno idejo še niso obstajala. "Ko gledam svojo revijo, si vsakič rečem, da kolekcija pred šestimi meseci še ni obstajala, zdaj pa. Na tem planetu ni še nikoli nihče nosil tega," o svoji motivaciji pravi 69-letna oblikovalka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.