Magazin > Lepota & telo
654 ogledov

Kratka prečiščevalna dieta

Jutro začnite s sveže stisnjenim pomarančnim sokom. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ob prehodih letnih časov, še raje pa enkrat mesečno, svoje telo temeljito prečistite. Za zgled vam ponujamo kratko očiščevalno dieto s sadjem in zelenjavo.

Vašemu telesu bo najbolje delo, da dieto "uradno" začnete ob polnoči, posebno, če je vaš urnik natrpan in se delo nemalokrat zavleče pozno v noč. Prejšnji dan tako v miru večerjajte kot običajno, po polnoči oziroma pred spanjem pa popijte le še kozarec hladne vode.

1. Del: sadje (1. in morebiti še 2. dan):
Prvi dan uživajte le sadje, izbira katerega pa naj bo čim bolj pestra. Za zajtrk, kosilo in večerjo pojejte čim več surovega sadja, med obroki pa si namesto malice privoščite sveže stisnjene naravne sadne sokove. Če se boste odločili za bolj drastično različico prečiščevalne diete, lahko sadje uživate prva dva dneva. Takrat pazite, da boste drug dan za glavne obroke uživali nekoliko bolj kalorično sadje, posezite predvsem po suhem sadju in raznovrstnih oreških. Brez slabe vesti lahko kosilo nadomestite s sadnimi kašicami, denimo z jabolčno čežano ali s kompoti. Takšna hrana vam bo dala dodatno energijo, pregnala morebitno lakoto in vas pripravila na nadaljevanje diete.

2. Del: zelenjava (3. in morebiti še 4. dan):
V drugem delu čiščenja uživajte le zelenjavo. Tudi tokrat velja pravilo, da naj bo izbira čimbolj barvita. Zelenjavo lahko uživate surovo ali umešano v solati. Namesto malice pijte naravne sokove, denimo korenčkov ali pesin sok. Če ste se dieto odločili podaljšati še za en dan, boste zdaj morda občutili že nekoliko več oslabelosti. Porabljeno energijo nadomestite z obilnejši zelenjavnimi obroki, katerim lahko dodate tudi škrobna živila. Za kosilo denimo tako priporočamo krompirjev pire in okusno špinačo, za večerjo pa zeleno solato z rdečim fižolom in koruzo. Lakota bo odšla, z njo pa tudi vsi strupi in nekaj odvečnih kilogramov.

Nikakor ne stradajte!
Čeprav se dieta na prvi pogled zdi nekoliko drastična, pa je treba opozoriti, da se je med vsakim od glavnih obrokov izredno pomembno najesti do sitega! Tako boste pregnali napade lakote in z dieto zdržali do konca. Po zaključku se lahko enostavno vrnete v ustaljene načine prehranjevanja, pazite le, da vas izgubljeni kilogrami ne bodo preveč navdušili in bi se posledično podvrgli prenajedanju.

Vodni dan
V vsakem letnem času je priporočljivo uvesti tudi dan, ko se odpoveste uživanju hrane; pomembno pa je, da popijete veliko tekočine. Ta naj bo predvsem naravna ali mineralna voda in nesladkani čaji. Organizem bo na tak način iz telesa izločil strupe in si nekoliko odpočil. Nikakor pa naj takšno postenje ne traja dalj časa, pomembno je predvsem, da poslušate svoje telo in se ravnate po njegovem naravnem ritmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.