Magazin > Lepota & telo
189 ogledov

Krema, ki bo odstranila tetovažo

Tatu Profimedias
Kanadski študent je razvil novo metodo odstranjevanja tatuja, ki bi lahko marsikoga odrešila bolečin in stroškov, ki jih prinese odstranitev poslikave. Da se boste znebili tetovaže, bo zdaj dovolj le krema, s katero ta vse bolj bledi in postopoma tudi izgine.

Alec Falkenham, 27-letni študent in inovator, razvija kremo, s katero bo mogoče odstraniti tetovažo. "V primerjavi z laserskim odstranjevanjem tatuja, pri katerem so prisotne opekline, brazgotine in mehurji, smo oblikovali zdravilo, ki nima takih učinkov,“ je za CBC pojasnil Falkenham. "S tem ne poškodujemo normalnih kožnih celic in se izognemo vnetju. Zaradi načina, ki ga uporabljamo, predvidevamo, da do vnetja sploh ne bi smelo priti."

Pri ustvarjanju tetovaže tetovator črnilo vzbrizga v kožo, kar povzroči imunski odziv in celice, imenovane makrofagi, ki pojedo črnilo. Nekaj ga ponesejo do bezgavk, druge ostanejo v koži in tvorijo tetovažo. Falkenhamova krema pa tvori nove mikrofage, ki odstranijo stare celice, napolnjene s črnilom, in jih s tem postopoma, toda zanesljivo odstrani.

Ne le, da bi bila to lahko bolj varna metoda kot lasersko odstranjevanje tatuja, bila naj bi tudi cenejša. Falkenham sicer še ne ve, koliko nanosov bo potrebnih, saj je krema še v fazi testiranja, predvidena cena kreme, ki bi pokrila 10 kvadratnih centimetrov kože, pa je štiri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.