Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Kriv je računalnik

Ob strmenju v zaslon čim več mežikajte in poskrbite, da svoje utrujene oči pogos Žurnal24 main
Vse več mladih ima težave z rdečimi očmi.

"Z rdečimi očmi se srečujemo izjemno pogosto, predvsem s sindromom suhega očesa, ki ga ima več kot 25 odstotkov naše populacije," pravi oftalmologinja Petra Schollmayer . Pri tem izpostavlja rezultate raziskave, ki so pokazali, da je pri bližinskem delu ali delu z računalnikom pogostost mežikanja petkrat manjša kot sicer, posledici pa sta manjše vlaženje očesne površine s solzami in povečano izhlapevanje solz.

Delajte premore
Rdeče oko je lahko posledica očesnega vnetja, krvavitve ali povišanega očesnega pritiska, toda največkrat je vzrok sindrom suhega očesa. Oftalmologinja opozarja, da imajo s suhimi očmi vse pogosteje težave tudi mlajši, ki računalnik velikokrat uporabljajo več ur na dan . "Svoje prispevata tudi delo in prebivanje v klimatiziranih prostorih, saj suh zrak dodatno izsuši očesno površino," dodaja oftalmologinja. Svetuje, da pri delu z računalnikom delate premore in računalniški zaslon postavite nižje od višine oči, saj bo tako pri gledanju očesna reža manj odprta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.