Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Krompir, zaveznik diet

Pire namesto z margarino pripravite z maslom, namesto klasičnega ocvrtega krompi Žurnal24 main
Čeprav ste morda mislili nasprotno, je krompir zaveznik zdravih diet, je pokazala nedavno objavljena raziskava.

Ste tudi vi zmedeni zaradi pozitivnih in negativnih učinkov krompirja na diete? Nekatere ga v prehrano uvrščajo skoraj vsak dan, spet druge (predvsem prehrana, ki temelji na Montignacovi metodi) ga odsvetujejo ali omejujejo na minimum. Res je, da ima krompir visok glikemični indeks, a vsebuje zelo malo kalorij (100 gramov krompirja vsebuje okoli 85 kalorij) in ima veliko hranilno vrednost.

Tudi med dieto
Če ga pripravljate na pravi način in uživate zmerno, je krompir dobrodošel na jedilniku tudi takrat, ko ste na dieti. Raziskovalci na Univerzi v Kaliforniji so v sodelovanju z raziskovalci iz Nacionalnega centra za varnost in tehnologijo hrane preučevali učinek živil na hujšanje, poudarek pa so naredili prav na krompirju. V raziskavi, ki je trajala 12 tednov, so ugotovili, da krompir nima nobenega negativnega učinka na hujšanje.

Izloča strupene snovi
Raziskovalci pravijo, da krompirju prepogosto pripisujemo negativni predznak, pozabljamo pa na njegovo bogato vsebnost kalija, ki je višja kot v bananah. Kalij uravnava količino vode v telesu in pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa. Raziskave so pokazale, da znižuje krvni pritisk, nepogrešljiv pa je tudi pri zdravljenju alergij. Poleg kalija vsebuje tudi zadostne količine vitamina C in B, železo, magnezij, beljakovine in tudi druge antioksidante, katerih vrednost se s kuhanjem lahko poveča tudi do 60 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.