Magazin > Lepota & telo
2673 ogledov

Kruha nikar ne shranjujte v vrečki

kruh Shutterstock
Kruhu lahko rok uporabe podaljšate s pravilnim shranjevanjem v platnu ali papirju.

Kruh je najboljši, ko je še topel in ravnokar pečen, vendar tak ostane le kratek čas. Da bi bil čim dlje svež in užiten, pa ga je treba po peki ali nakupu v trgovini oziroma pekarni pravilno shranjevati. "Kruh je živilo s kratkim rokom uporabnosti (običajno le od enega do dveh dni). Hranimo ga pri sobni temperaturi, v čistem, zračnem in suhem prostoru. Priporočamo hranjenje v čistih platnenih ali papirnatih vrečkah," pojasnjuje Barbara Štiglic, vodja službe razvoja in kontrole v Pekarni Grosuplje. "Pri takem načinu se skorja nekoliko osuši, vendar pa kruh zaradi dostopa zraka ne splesni tako hitro kot v različni plastični embalaži."


V plastiki ni več hrustljav

Plastična embalaža je primerna le za kratkotrajno shranjevanje kruha. "Pri takem načinu se kruh ne izsuši, vendar pa skorjica izgubi svojo hrustljavost," razlaga sogovornica. Enako velja za shranjevanje kruha v različnih plastičnih posodah. Če ga že želite shranjevati v posodi, izberite keramične posode, ki so delno paroprepustne. Posode je treba po vsaki uporabi temeljito oprati z vročo vodo in detergentom, pred uporabo pa morajo biti popolnoma suhe.

"Za daljše shranjevanje kruha in pekovskega peciva svetujemo, da izdelke pakirate v vrečke, namenjene shranjevanju živil, in zamrznete. Pri temperaturi –18 stopinj Celzija lahko pekovske izdelke hranimo tudi več tednov," pravi Štigličeva.

Hladilnik postara kruh

Za preprečitev razvoja plesni in drugih mikroorganizmov po izkušnjah tehnologinje kupci predvsem poleti radi shranjujejo kruh v hladilniku (pri temperaturi od 4 do 10 stopinj Celzija), vendar s tem po njenem mnenju naredijo veliko napako. "Shranjevanje kruha in drugih pekovskih izdelkov v hladilniku ni primerno, ker se pri nizkih temperaturah izdelki hitreje starajo in postanejo drobljivi in starikavi. V hladilniku pa lahko hranimo pekovske izdelke, ki jih kasneje termično obdelamo, na primer toast."

Kupujte ga manj in sproti

Ker se kruh tudi ob pravilnem shranjevanju razmeroma hitro stara in izgublja kakovost, o tem razmišljajte že pri nakupu in kupujte le količine, ki jih boste lahko porabili v času, ko je kruh še odličen (torej v dnevu ali dveh). Če doma ugotovite, da ste kupili preveč kruha, ga del raje zamrznite, dokler je še svež.

Shranjevanje

"Za vso navedeno embalažo velja, da mora biti čista, ker lahko sicer povzročimo sekundarno kontaminacijo. Kruh se kvari zaradi okuženosti s plesnijo, kvasovkami in bakterijami. Ne smemo ga hraniti v bližini sadja in zelenjave, ker se lahko hitro okuži in splesni," poudarja Štigličeva.

Komentarjev 2
  • Marko Slovenia 00:22 24.april 2014.

    od koga sem pol dobil gripo, miške al peka? ne pretiravat no. s prvim delom se strinjam, ampak se trudijo, da ljudje nimamo časa (nadure ipd), pol pa ne morš doma pečt... 1-2 dni :( včasih je zdržal doma pečen cel teden

  • Trovlak 23:04 23.april 2014.

    Vzemite si pol ure časa in poskusite kruh speči doma. Izreden prihranek, v kolikor moko kupujete pri mlinarju, vsaj veste, da jeste bolj zdrav kruh kakor je tisti iz pekarne. In lahko ste prepričani, da vaš kruh ni letel po ...prikaži več tleh, ni nihče nad njim kihal in kašljal, ter ni bil izpostavljen glodalcem, ki v premnogih pekarnah niso nepoznan faktor.