Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Lačni? Naspite se!

Odrasli redkeje govorijo v spanju kot otroci. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Za nespečnostjo trpi več kot tretjina Slovencev.

“Več kot tretjina Slovencev trpi za motnjami spanja,” opozarja radiestezist in svetovalec Stanislav Repovš ter dodaja, da se dobro spanje velikokrat skriva v
majhnih spremembah.

Ustrezno spalno okolje
“Za zdravo spanje je najprej treba poskrbeti za ustrezno ležišče in spalno okolje, dovolj spanca ter sprostitev pred spancem,” razlaga Repovš in dodaja, da je najboljša postelja narejena iz naravnih materialov. Takšne postelje namreč dihajo s telesom, preprečujejo znojenje med spanjem in obenem grejejo.

Krivec za obolenja
“Najpogosteje se nekakovostno spanje kaže v zmanjšani odpornosti, stresu in vsesplošni razdraženosti,” pravi Repovš in razlaga, da se pri pomanjkanju spanja celice ne obnovijo dovolj, zaradi česar ne morejo uspešno varovati organizma pred okužbami. Nenaspan človek izgublja energijo, kar povzroča razdražljivost, čemernost, pozabljivost, zbeganost in celo depresijo. “Znanstveniki so si enotni, da odrasel človek potrebuje od šest do sedem ur spanja na noč,” dodaja.

Hujšanje med spanjem
“Kakovostno spanje pripomore k izgubi teže in preprečevanju staranja, saj se telo med spanjem regenerira in čisti,” pravi. Med spanjem se v telesu odvijajo številni procesi, med drugim sproščanje hormonov, zaradi česar lahko nenaspanost povzroča tudi občutek lakote. Nenaspano telo počasneje prebavlja ogljikove hidrate, kar vodi do višjih vrednosti sladkorja v krvi.

Zanimiva dejstva iz dežele sanj

  • Četrtina prometnih nesreč je posledica zaspanosti za volanom.
  • Šestinšestdeset odstotkov odraslih Evropejcev ima težave s spanjem.
  • Poznanih je 85 vrst motenj spanja.
  • Med spanjem otroci rastejo 16-krat hitreje kot v budnem stanju.
  • Vsak peti Zemljan spi na kavču in ne v postelji. 
  • Brez medicinskih pripomočkov je nemogoče povedati, ali nekdo spi ali ne. Ljudje lahko dremajo tudi z odprtimi očmi in se tega pozneje sploh ne zavedajo.
  • Prvo leto po otrokovem rojstvu starši spijo od 400 do 700 ur manj kot po navadi.
  • Ljudje v povprečju spimo tri ure manj kot drugi primati.
  • Pitoni spijo kar 18 ur na dan, žirafe pa manj kot dve uri na dan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.