Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Lahko samo en koncert poškoduje sluh?

koncert glasba hrup Shutterstock
Raziskovalci ovrgli preteklo prepričanje o okvari sluha.

Vse žurerje, ki vrsto let hodijo na glasne koncerte in v nočne klube, so pred leti strokovnjaki opozarjali, da si lahko poškodujejo sluh. A nove raziskave so pokazale, da je za okvaro sluha dovolj že ena glasna prireditev ali dogodek. Ameriški raziskovalci kot posledico izpostavljajo, da imajo lahko ljudje že pri normalnem pogovoru v restavracijah ali na športnih tekmah težave s sluhom.

Nevrološki raziskovalci so več let raziskovali, kakšen učinek ima hrup na sluh. Zdravnika Charles Liberman in Sharon Kujawa sta ugotovila, da lahko že samo en večer v nočnem klubu na živčnih končičih, ki prenašajo električne signale do možganov, povzroči trajne poškodbe.

To so ugotovili po tem, ko so na miših, morskih prašičkih in činčilah testirali učinke glasnega hrupa, raziskovalci pa verjamejo, da bi se enako lahko zgodilo pri ljudeh. Prepričani so, da lahko hrup uniči živčne končiče, s čimer se prekine povezava po sinapsi. "Vsakokrat, ko je posameznik izpostavljen hrupu, se uniči nekaj teh končičev," pravi Liberman.

Potem ko so raziskavo opravili le na živalih, zdaj okvaro sluha preiskujejo pri vojnih veteranih, ki so bili v Iraku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.