Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Lahkotna poletna obutev

Lahkotno. (Foto: Esprit) Žurnal24 main
Poletje se igra s skrajnostmi – balerinkami, gladiatorkami brez pet, espadrilami, coklami z vrtoglavimi platformami –, nam je razkrila modna oblikovalka Alja Novak.

Lahkotni copatki
Espadrile se letos predstavljajo v novi preobleki. Na voljo so v različnih izvedbah: z ravnim ali visokim podplatom, iz naravnih ali sintetičnih materialov, z odprtim sprednjim ali zadnjim delom, z okrasnim trakom ali vrvjo. Krasijo jih polni podplati, platforme in polne pete, izdelane iz lesa, plute in lanenih vrvi, pravi Novakova. Vračajo se živahne barve, različni vzorci in dodatki. Pojavljajo se espadrile z dodatkom usnja ter z zanimivimi pentljami in drugimi našitki. Podplat je lahko naravne barve ali obarvan.

Balerinke. Prvotno so bili to mehki okrogli čevlji iz svile, ki so spominjali na baletne copatke. V srednjem veku so jih nosili pripadniki obeh spolov. Moške balerinke so se v 16. stoletju imenovale pompes. V 17. in 18. stoletju jim je zaradi francoske kraljice Katarine Medičejske priljubljenost upadla. Ker je bila kraljica majhne rasti, je za svoje poročne čevlje zahtevala dodatnih pet centimetrov, njeno željo pa so si nato izposodile druge vplivne ženske.

Zacoklajte v vrtoglavih
Cokle ostajajo zvesti klasiki. Podplat je lesen, vendar malo debelejši, pete so vrtoglave, zgornji deli usnjeni, v videzu naravnega usnja ali v nubuk obdelavi. Modni so različni učinki na usnju, ki jih dosežejo z izpiranjem, poliranjem in krtačenjem.

Prestižne gladiatorke
Gladiatorke, vse od takšnih brez pet do tistih, ki jih krasita izjemno debela platforma in močna umetelna peta, tudi tokrat dopuščajo vstop v svet prestiža, umetnosti in modne ozaveščenosti.

Vzorci plazilcev
Poletni čevlji so oblečeni v lakasto usnje, močne, žive barve, printe vzorcev plazilcev in prozorne materiale. Še vedno je modna velika količina okrasov, narejenih predvsem iz naravnih materialov, roževine, lesa in biserne matice.

Moden ostaja tudi nakit iz različnih kovin; še vedno je tudi velikih formatov, a je manj svetleč, pravi oblikovalka.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.