Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Laser lahko ubije virus HIV

Ultravijolična svetloba uničuje mikroorganizme. Žurnal24 main
Raziskovalci so odkrili, da bi lahko laser uporabili v boju proti virusom in infekcijam, kot sta HIV in MRSA, saj ni stranskih učinkov.

Trenutni laserji z ultravijolično svetlobo lahko uničujejo mikroorganizme, a jih ne morejo uporabiti na ljudeh, saj bi uničili tudi celice v telesu. Z uporabo infrardečih femtosekundnih laserjev s skrbno izbrano dolžino valov pa jim je uspelo uničiti viruse in bakterije brez poškodb drugih celic.

Posebna tehnologija

Tehnologija se imenuje impulzivno stimulirano Ramanovo sipanje (ISRS). Povzroča smrtonosne vibracije v beljakovinskem ovoju mikroorganizmov in jih tako uniči. Učinek je podoben vibriranju visokih tonov, ki zdrobijo kozarce. Tehnologijo je treba izpopolniti torej le še do te meje, da bodo beljakovine okoli človeških celic ostale nepoškodovane.

Do sedaj so eksperimente na celicah človeka in hrčka izvajali na celicah bakterij E.coli in virusa Tobacco Mosaic. Po nekaj poskusih jim je uspelo najti pravo valovno dolžino, ki deaktivira viruse in bakterije, medtem ko občutljivim celicam sesalcev ne škodi.

Kdaj bo tehnologija na voljo?
Medtem ko glavni raziskovalec, profesor Kong-Thon Tsen iz Državne Univerze v Arizoni, pravi, da bo tehnologija ISRS na voljo pri dezinfekciji in zdravljenju nekaterih najhujših bolezni ter bakterijskih in virusnih patogenih organizmov, kjer zdravila ne pomagajo, dr. Jean-Yves Maillard meni, da je tehnologija zanimiva, a je še v pripravljalni fazi in bo treba na dejansko uporabo na človeku še dolgo čakati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.