Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Leče, ki ozdravijo slepoto

leče Shutterstock
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije so poškodbe roženice eden izmed najpogostejših razlogov za slepoto.

Kontaktne leče kmalu ne bodo več služile le ostrejšemu vidu, temveč bodo vsem tistim, ki so zaradi poškodbe roženice oslepeli, lahko tudi povrnile vid. V Veliki Britaniji so namreč pred kratkim razvili lečo, ki vsebuje matične celice in očesu pomaga obnoviti poškodovane dele.

Oko se obnovi

Izum je plod dela znanstvenikov z univerze v Sheffieldu in je bil objavljen v strokovni reviji Acta Biomaterialia. Revolucionarna leča je sestavljena iz biorazgradljivih materialov, ki vsebujejo žepke z matičnimi celicami. Te poskrbijo, da se poškodovana roženica znova zaraste enakomerno, žepki pa jih varujejo pred tem, da bi odmrle, preden bi opravile delo.

Cenejše zdravljenje

Po besedah znanstvenikov je takšno zdravljenje učinkovitejše, pa tudi bistveno cenejše od zdajšnjega, saj ne uporablja zapletenih postopkov in dragih materialov. Odlično je tudi to, da se leča na očesu postopoma razgradi sama od sebe in po vstavitvi ni treba znova posegati v oko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.