Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Lizbona v iskanju mode

Hello Kitty se seli na modno brv.
1/96
Žurnal24 main
Najboljši portugalski modni kreatorji so predstavili svoje vizije za naslednjo pomlad in poletje na 33. lizbonskem tednu mode ModaLisboa.

Ta je pred dnevi zadnjič zasedel trdnjavo v mestecu Cascais, mondenem pribežališču premožnežev iz portugalske prestolnice. Predstavitev jesensko-zimskega nabora se bo namreč spet ujemala z imenom prireditve; Lizboni jo je uspelo spuliti iz rok spoliranega obmorskega letovišča, udeleženci pa se po portugalski navadi ne morejo odločiti, ali jim to ugaja ali ne. Kakorkoli že, teden mode (ki v tem koncu Evrope traja štiri dni) pomaga oživljati utrip v deželi, ki je v resnici nekoliko … nemodna.

Domače je bolje kot nič?
ModaLisboa je imela, tako kot se zdi za Portugalsko na splošno, skorajda več domačnega kot kozmopolitskega pridiha, a domači oblikovalci deželo oskrbujejo z dokaj široko paleto kakovostnih kreacij. Nekaj kolekcij ni prineslo ničesar novega ali je bilo celo slabo izdelanih, denimo sivina oblikovalskega dua White Tent. Ta je pokazal, da zna na zanimiv način rezati tkanino, ne da bi jo bilo treba obrobiti, kar je sveže in potencialno uspešno, a to ne bi smelo biti dovolj za teden mode. Za razliko od njiju sta A Forest Design pokazali, da se dá tudi z omejenimi sredstvi narediti veliko; cenen material za trenirko sta razrezali, prešili in ustvarili kose z odličnim ravnovesjem športnega in urbanega.

Katty Xiomara je privabila sproščene nasmehe z zanjo značilno frfotavo, lahno zbirko, medtem ko se je Pedro Pedro zavzel za močne osnovne barve in zelo privlačne, glede na hojo manekenk neverjetno nevarne salonarje, José António Tenente pa je izrazil vero v vrnitev vročice sedemdesetih s seksualnimi rdečimi in ciklamnimi odtenki, bleščicami in izzivalnimi kroji. Z njegovimi barvami se je delno strinjal karizmatični Nuno Gama, ki bi moške oblekel lizbonsko lokalpatriotsko s pridihom devetdesetih, čiste, neizprosno jasne in hkrati nežne linije pa je narisal Aleksandar Protic.

Oskubljena Kitty

Med bolj izstopajočimi in prav gotovo v prihodnosti prodajanimi izmed dvajsetih kolekcij je bila posebna kolekcija Hello Kitty, priljubljene mačke, ki je za petintrideseto obletnico dobila darila dvajsetih oblikovalcev. Zelo dobro poznani motiv so nekateri predelali do neprepoznavnosti, vendar ni bilo opaziti, da bi temeljne potrošnike – deklice v prvih vrstah – motila golota manekenke, oblečene le v težko ogrlico in zlate kremplje, ali burka z odprtino za oči Hello Kitty.

Združena šik in šport
Oblikovalci Adidasa Originalsa bodo nadaljevali z vnašanjem šika v legendarno športno znamko, pri čemer se jim nikakor ni treba sramovati vlačenja nekaj desetletij starih Adidasovih oblačil in obutve iz naftalina, saj so ti še vedno nenavadno privlačni, s sodobnim pridihom pa so obsojeni na to, da jih bodo navdušenci razgrabili.

Modne utrinke za moške in ženske poglejte v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.