Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Ljubosumnejši tisti, ki so inteligentnejši

ljubosumje, ljubosumen moški Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da so inteligentnejši ljudje bolj nagnjeni k ljubosumju in ljubosumnim izpadom.

V raziskavi so sodelovali študentje. Morali so si zamisliti situacijo, kjer pri svojem partnerju v elektronski pošti odkrijejo sporočilo nasprotnega spola, ki se glasi nekaj podobnega, kot kaj počne pozneje in tako naprej ...

Raziskovalci so ugotovili, da so se študentje, ki so imeli visok inteligenčni kvocient in najboljše ocene, na taka sporočila odzvali najburnejše.

Samokontrola je sicer značilna za inteligentne ljudi, a ti po navadi težijo k perfekcionizmu. Zato jih lahko toliko bolj razburi dejstvo, da bi morebitna nezvestoba njihovih ljubimcev lahko spodkopala njihovo prizadevanje po popolnosti. Čeprav je bilo dokazano, da so ženske ljubosumnejše kot moški, so bili moški v resnici še bolj ljubosumni, če je sporočilo vsebovalo tudi čustvene simbole.

"Moški so ljubosumni na spolno nezvestobo, ženske pa so ljubosumnejše pri čustveni nezvestobi. Zato moški čustvene simbole jemljejo kot spogledljive, ki morda namigujejo celo na spolnost, kar bi lahko pojasnjevalo, da so moški v tej situaciji bolj ljubosumni," je povedal profesor psihologije Denise Friedman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.