Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Manj soli v štirih korakih

Prevelike količine zaužite soli povečajo možnost različnih obolenj. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Odrasli zaužijejo približno 150 odstotkov preveč soli.

"Suhomesnati izdelki, pica, juhe iz vrečke in druga hrana, ki je ne pripravimo doma, vsebuje izjemno veliko soli," opozarja Mojca Cepuš, strokovnjakinja za prehrano, in svetuje, da pred vsakim nakupom preberete deklaracijo. Podatki kažejo, da odrasli prebivalci užijejo za kar 150 odstotkov soli več, kot je zgornja meja za dnevni vnos, pa pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Poslabšanje bolezni. Čezmeren vnos natrija je posredno povezan s pojavom in poslabšanjem kroničnih bolezni, kot so bolezni ledvic, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost in nekatere vrste raka.

Ena žlička je dovolj
"Priporočeno je, da zdrav odrasel človek na dan zaužije okrog šest gramov soli, kar je približno ena čajna žlička," pravi Cepuševa in dodaja, da se lahko ljudje s štirimi preprostimi koraki izognejo prevelikim količinam soli v hrani.

Začimbe namesto soli
Namesto soli pri kuhanju uporabljajte suha ali sveža zelišča in se izogibajte vnaprej pripravljenim mešanicam za izboljšanje okusa, saj te vsebujejo zelo veliko soli.

Hrana, ki soli ne potrebuje
Takšna hrana je predvsem sadje vseh barv in oblik. Sicer pa vsakemu posamezniku prija drugačna nesoljena hrana.

Kuhajte sami
"Najbolje je, da hrano pripravljamo sami, saj lahko tako nadzorujemo količino dodane soli," razkriva sogovornica. V restavracijah je namreč težko določiti, koliko soli je bilo uporabljene pri kuhanju in koliko je je bilo dodane pri industrijskim postopku predelave živilskih izdelkov.

Izogibajte se prigrizkom
Slani prigrizki, kakršni so čips, slane palčke in krekerji, pogosto prav tako vsebujejo veliko soli, poleg te pa različne ojačevalce okusa in škodljive maščobe. Nezdrave slane prigrizke raje nadomestite z nesoljenimi oreščki in semeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.