Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Manj zob, slabši spomin

Pokazalo se je, da zobje bistveno vplivajo na naš spomin. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starejši ljudje, ki prej ostanejo brez svojih zob, imajo večjo možnost izgube spomina, je pokazala raziskava.

Omenjeno raziskavo so izvedli na Japonskem, v njej pa je sodelovalo štiri tisoč ljudi, starejših od 65 let, na katerih so izvedli zobozdravstvene in psihiatrične preiskave. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, bistveno slabši spomin od enako starih ljudi, ki imajo več svojih zob.

Pri udeležencih raziskave so se v večini primerov pokazali znaki izgube spomina ali zgodnja faza Alzheimerjeve bolezni, je potrdil vodja raziskave Nozomi Okamoto. "Pri okužbi dlesni, ki lahko vodi do izgube zob, se sproščajo snovi, ki povzročajo vnetje možganov. Slednje pospešuje smrt nevronov in izgubo spomina," dodaja Okamoto.

"Raziskava odpira nova področja"
Strokovnjaki so poudarili, da bi tovrstne raziskave v prihodnosti lahko bistveno vplivale na zdravljenje zob starejših ljudi. "Menim, da je raziskava korektna in da odpira nova področja o vplivu prisotnosti ali odsotnosti zobovja na kognitivne funkcije starejših oseb," o raziskavi meni strokovni direktor Stomatološke klinike Uroš Skalerič, ki pa kljub temu pravi, da je treba opraviti še več podobnih raziskav, preden bi lahko prišli do dokončnih zaključkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.