Magazin > Lepota & telo
240 ogledov

Masažo stopal nadgradite z glino

stopala noge glina masaža Shutterstock
Refleksna masaža. Nadgradite jo z glinenimi oblogami. Povečale bodo delovanje limfnega sistema.

Naravno. "Glina je znana kot naravni pripomoček pri lajšanju številnih bolečin, saj ji pripisujejo protivnetno, antiseptično delovanje, poleg tega pa iz telesa potegne strupene in bolezenske snovi, ki obremenjujejo naš organizem," pravi Tina Avguštin iz Zdravanarava.si. Z uporabo glinene obloge na stopalih pa lahko nadgradite tudi refleksno masažo stopal.

Spodbuja izločanje strupov

"Glina zaradi svojih močnih vpojnih lastnosti nase veže vse toksine in strupe, ki se v stopalih nabirajo, spodbujajo delovanje refleksnih točk ter s tem poveča delovanje limfnega in krvnega sistema, kar dodatno spodbuja izločanje strupenih snovi," poudarja refleksoterapevtka.

Pustite pol ure

In kako se lotiti oblog? Glino v prahu prelijte s tekočino (vodo, cvetno vodo ali čajem), tako da pokrijete površino gline v prahu. Pustite 30 minut, da glina vpije tekočino, nato pa po želji gostite z dodajanjem gline. Moč oblog lahko povečate z dodajanjem zelišč in eteričnih olj. Namažite območje celotnih podplatov, pustite delovati 30 minut in odstranite z mlačno vodo.

Protibolečinske glinene obloge

Glinene obloge pa se dobro obnesejo tudipri bolečinah: 

  • Priprava: V keramično, plastično ali stekleno posodo stresite glino v prahu ter jo prelijete s tekočino (voda, kis, cvetna voda, zeliščni prevretek) tako, da prekrijete površino gline.  Glina za obloge mora stati vsaj 30 minut , da glina vpije tekočino, nato pa jo lahko  po želji gostite z glino v prahu. Glina za obloge se lahko pripravi tudi za več dni vnaprej.  Na koncu lahko oblogam dodate zelišča, eterična olja ali tinkture.
  • Temperatura glinenih oblog: Glina se segreva na več načinov: položite jo nad paro (podobno kot vročo čokolado) lahko pa tudi segreje bombažno tkanino na peči ali radiatorju.
  • Nanos glinenih oblog na telo: Glina za obloge se z leseno lopatko namaže na sredino bombažne tkanine  ali pa jo namažite neposredno na kožo, ter na koncu vse prekrijete z bombažno tkanino.
  • Debelina in čas: Na začetku uporabljate tanjše glinene obloge in krajši čas, zato da telo privadite na prisotnost gline. Na želenem predelu telesa pustite glinene obloge toliko časa kot piše v navodilih, oziroma jo odstranite, ko se posuši.

Za dodaten učinek lahko v glino kanete tudi eterična olja:

  • Glina in Brin: revma, bolečine v sklepih in hrbtenici.
  • Glina in gabez: artitis, udarnine in izvini, karpalni kanali (uporabljamo maksimalno 15 dni).
  • Glina in žajbelj. bolečine v grlu.
  • Glina in sivka: glavobol in migrena.
  • Glina in šetraj: mišični krči.
  • Glina in cedra: težave z dihali.
  • Glina in čajevec: težave z zobmi in dlesnimi.
  • Glina in kis: vsestranska uporaba (pazljivejše ravnanje zaradi pogoste iritacije kože).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.