Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Mastni lasje so rešljiv problem

Lasje so lahko lepi, če skrbite za redno higieno. Žurnal24 main
Poleg tega, da dajejo vtis zanemarjenosti, mastni lasje tudi znižujejo posameznikovo samopodobo, zato je zelo pomembno, da lase ustrezno negujete.
Vzroki so različni. Mastni lasje niso bolezen, temveč fiziološka posebnost, ki je enako pogost pojav tako pri moških kot pri ženskah. Žleze lojnice, ki so ob vznožju las, izločajo maščobo in mastijo lasišče. Če je izločanje maščobe povečano, lasje hitreje postanejo mastni. S težavo se večinoma ubadajo ljudje s tankimi lasmi, ker imajo več las in s tem tudi več lojnic. Vzroki za povečano maščenje pa so seveda lahko tudi dedni, hormonski ali psihološki.

Pomembno je pravilno ravnanje. Osnovno pravilo za vse, ki se srečujete z mastnimi lasmi, je redno, od dva- do trikrat tedensko umivanje lasišča s primernim šamponom in mlačno vodo. Če je včasih veljalo zmotno prepričanje, da lojnice zaradi pogostega umivanja izločajo več maščobe, je v današnjih časih tovrsten strah popolnoma odveč. Pestra izbira dermatološko preizkušenih in pH-nevtralnih šamponov dopušča celo vsakodnevno umivanje las brez posledic. Poleg skrbne higiene lase tudi redno (a ne prepogosto) češite ter s tem omogočite lasišču boljše dihanje. Uporabljajte čim manj izdelkov za oblikovanje, saj velikokrat vsebujejo olja in s tem dodatno mastijo lase.

Pomaga koprivna kopel. Zmešajte čajno žličko kopriv, rožmarina in kamilic ter vse skupaj prelijte s skodelico vroče vode. Ko se pripravek malce ohladi, mu dodajte še dve žlici jabolčnega kisa in ga po umivanju nanesite na lase. Proti mastnim lasem naj bi bil še učinkovitejši pripravek, ki ga je priporočal pater Simon Ašič. V liter vrele vode dajte sedem žlic mešanice kamilic, repinca, preslice, koprive in vrbove skorje ter pustite vreti pet minut. Odstavite ter po 20 minutah precedite. S pripravkom si umivajte lase vsak drugi dan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.