Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Materino mleko vsebuje več kot 700 bakterij

dojenje Shutterstock
Španski raziskovalci so odkrili, da materino mleko vsebuje več kot 700 različnih bakterij, kar je veliko več, kot so mislili do sedaj.

Raziskava, objavljena v časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazala tudi, da število različnih vrst bakterij v mleku ni enako pri vseh ženskah. Manj različnih vrst bakterij so v mleku imele ženske s prekomerno telesno težo, pa tudi tiste, ki so rodile z načrtovanim carskim rezom. Število različnih bakterij v mleku pa je bilo podobno pri ženskah, ki so rodile naravno in pri tistih, ki so rodile z nenačrtovanim carskim rezom. Raziskovalci domnevajo, da se razlog skriva v hormonskem neravnovesju v trenutku poroda.

Materino mleko igra pomembno vlogo pri določanju sestave črevesne mikrobne flore otrokovega prebavnega sistema. Raziskovalci pa še vedno niso prepričani, ali bakterije iz materinega mleka pomagajo pri presnovi mleka, ter kako vplivajo na razvoj otrokovega imunskega sistema. Čimprejšnje ugotovitve so več kot pomembne, pravijo raziskovalci, saj bi z njihovo pomočjo, ter z dodajanjem bakterij v nadomestno mleko, lahko znižali tveganje za pojav različnih avtoimunih bolezni, kot so različne alergije in astma.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.