Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Matične celice za paraplegika

Zdravljenje z matičnimi celicami je dobilo zeleno luč. Žurnal24 main
Matične celice človeškega izvora (iz zarodka) bodo te dni prvič uporabljene za poskus zdravljenja ljudi s hudimi poškodbami hrbtenice.

Napredek
Ameriška agencija za hrano in zdravila je zasebni zdravstveni ustanovi Geron po dolgih pogajanjih dala zeleno luč za začetek zdravljenj z matičnimi celicami človeškega izvora.

Prvič v Atlanti
Prvi, ki ga bodo zdravili z matičnimi celicami, bo paraplegik, katerega identiteta za zdaj ostaja skrita. Poseg, ki vključuje le en vbrizg celic, se bo izvedel v zasebni bolnišnici Shepherd Center v Atlanti. Pacient bo tudi po posegu ostal anonimen, uspešnost operacije pa bo seveda razkrita. Rezultati bi bili sicer lahko oddaljeni tudi nekaj let, v zasebnih bolnišnicah pa bodo predvidoma v prvi fazi opravili deset posegov.

Kmalu tudi v Evropi
Po poročanju BBC bi se lahko podobna zdravljenja kmalu začela tudi v Veliki Britaniji, saj tako v Angliji kot na Škotskem že nekaj let potekajo raziskave matičnih celic. Glede na to, da se v ZDA osredotočajo predvsem na poškodbe hrbtenice, se evropski znanstveniki posvečajo predvsem težavam z
vidom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.