Magazin > Lepota & telo
192 ogledov

Med mladimi vse več gonoreje

par Shutterstock
Med mladimi vse več gonoreje, sifilisa in klamidije.

"Če niste pripravljeni na spolni odnos, ga zavrnite, sicer obvezno uporabite kondom. Če ste imeli nezaščiten spolni odnos, se testirajte. Hitro odkrita okužba omogoča uspešnejše zdravljenje; s tem tudi preprečite širjenje okužbe," svetujejo na inštitutu za varovanje zdravje (IVZ) in ministrstvu za zdravje (MZ). Mlade med poletnimi počitnicami opozarjajo na pomen varne in odgovorne spolnosti. 



Slabo poznavanje bolezni

"Poleti opažamo več tveganega vedenja," pravi Evita Leskovšek z IVZ. Mladi, ki imajo prvi spolni odnos v povprečju pri 17 letih, med spolno prenosljivimi boleznimi poznajo predvsem aids, le malo pa vejo o drugih, prav tako vse bolj pogostih spolno prenosljivih boleznih.


Širita se gonoreja in sifilis

Med drugimi spolno prenosljivimi boleznimi se med mladimi najbolj širi gonoreja, bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Okužba je mogoča pri vaginalnem, analnem ali oralnem spolnem odnosu. Zelo pogosto so simptomi po okužbi zelo blagi ali pa jih sploh ni. Pogosteje se znaki okužbe pojavijo pri moških, predvsem kot pekoč občutek med uriniranjem in rumenkast izcedek iz penisa. Pri ženskah se težave kažejo kot boleč, pekoč občutek med uriniranjem, rumenkast izcedek iz nožnice, krvavitve zunaj ciklusa in bolečine v medenici. "Na žalost del okuženih ne išče zdravniške pomoči in število prijavljenih primerov ne odraža realne slike," opozarja Leskovškova.


Posledice z zamikom

Prav tako se po podatkih IVZ med mladimi v Sloveniji vse bolj širi sifilis, nevarna spolno prenosljiva bolezen, ki je v zadnjih letih v Evropi doživela nov razmah. Verjetnost prenosa pri spolnem odnosu z okuženim partnerjem je 30-odstotna. Okužba se lahko prenese tudi med nezaščitenim oralnim odnosom. Na spolnih organih se po nekaj tednih po okužbi pojavijo kožne spremembe, običajno gre za okrogle neboleče razjede, ki po nekaj tednih izginejo, zato bolniki praviloma ne poiščejo zdravniške pomoči.

A bolezen nato izbruhne po več letih ter v pozni stopnji napade možgane, notranje organe, ožilje, živčni sistem, jetra, srce, kosti in sklepe. Končne posledice so demenca, paraliza in slepota.



Resne posledice


Klamidija je spolno prenosljiva bolezen, ki je najpogostejša med mladimi, starimi od 19 do 24 let. "Večina ne ve, da je okužena, in bolezen širi naprej. Poleg neprijetnih posledic, na primer izcedka, ima lahko klamidija resnejše posledice, kot so vnetja notranjih spolnih organov, neplodnost in druge," pravi Leskovškova. Znaki okužbe se pojavijo šele po tednu ali dveh, Moški z nezdravljeno klamidijsko okužbo predstavljajo stalen vir okužbe in širjenja teh bakterij.

HIV

V Sloveniji število okuženih z virusom HIV še naprej narašča. "HIV se širi tudi med mladimi, trenutno zlasti med mladimi moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," pravi Leskovškova. Kljub hitremu naraščanju okuženih je testiranj v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo.

Komentarjev 4
  • jons 22:04 29.junij 2013.

    Trovlak ne razmišljaj s taspodnjo glavo, no. Po vsaki pijanki boli glava... to so pa malo bolj resne stvari in je dobro pomislit tudi na posledice takšne brezskrbnosti.

  • Trovlak 20:50 29.junij 2013.

    Ma dajte no, mediji in samooklicani strokovnjaki, pustite vsaj mladini voljo do življenja in brezskrbnega preživljanja mladosti ter tudi neomejenega predajanja seksualnim strastem. Kaj pa povprečni mladi ima od življenja v tej državi in takem sistemu? Doma ni denarja, ker ...prikaži več ni služb, s starši se bežno pozna, ker drug drugega ne vidijo tričetrt dneva, se šola in študira, pa ne ve zakaj oziroma ve, da je boljše ostati večno na faksu kakor iskati dobro službo, ki je brez vez in poznanstev ne bo dobil. Delal bo za minimalca 10 let in še vedno ne bo imel prihrankov za eno bedno garsonjero v bloku, kaj šele, da bi lahko sanjal o popolni izplačitvi hiše ali stanovanja. Pustite jim vsaj, da uživajo v poletju in brezskrbno seksajo.

  • Oxxo 20:01 29.junij 2013.

    Kje so starši? Ja moderni sužnji kapitalizma so... in NIMAJO ČASA se ukvarjat z otroci. večino dneva preživijo v službah... od jutra do mraka, veliko njih petek in svetek... še prostih nedelj ne poznajo ob vsej potrošniški mrzlici... Otroke ...prikaži več vse več vzgaja internet in ulica!