Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Med nevihto se ne prhajte

Če vas nevihta ujame v vodi, jo takoj zapustite. V čolnu se sklonite čim nižje i Žurnal24 main
Ko udarjajo strele, se na prostem namestite čim nižje, doma pa stran od oken in vrat.
Izkopite radio. Če vas nevihta preseneti med vožnjo, ustavite avtomobil ob robu cestišča. Zaprite okna in vrata ter se ne dotikajte kovinskih površin. Prav tako ne uporabljajte radia ali telefona, saj strela lahko udari v anteno in vas poškoduje. Če vozite motor, poiščite zavetje pod nadvozom, saj so ti običajno primerno ozemljeni, nato pa se odmaknite od motorja.

V Sloveniji službe nujne medicinske pomoči vsako leto zaradi udara strele obravnavajo od enega do štiri ljudi. Med letoma 2005 in 2007 so imeli tudi smrtni primer, na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) pa ocenjujejo, da je smrtnost od 15- do 20-odstotna. Tudi če je poškodovanec videti le osupel ali omamljen, nima pa vidnih poškodb, je treba poiskati zdravniško pomoč, opozarjajo. Kako torej ukrepati med nevihto?

Na prostem v zavetje
Na IVZ opozarjajo, da nadstreški, odprte garažne hiše, šotori in druga na pol odprta poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni. Če ni varnega zavetja, se v naravi namestite čim nižje (v gozdu ne pod visoka drevesa), vendar ne smete ležati na tleh s celim telesom. Počepnite, tako da se tal dotikate samo s stopali ali prsti. Stopala naj bodo čim bolj skupaj. Glavo spustite na kolena, zaprite oči in si pokrijte ušesa.

Doma izklopite naprave
Izklopite vse električne naprave, ki jih ne potrebujete nujno. Umaknite se od oken in zunanjih vrat. Stacionarnega telefona ali računalnika z modemom ne smete uporabljati. Na IVZ še opozarjajo, da se med nevihto ne smete prhati, kopati ali pomivati posode, prav tako ne uporabljajte električnih naprav, delo na prostem pa lahko nadaljujete šele 30 minut po zadnjem udaru strele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.