Magazin > Lepota & telo
1195 ogledov

Medu ne dajte v vroč čaj

med Shutterstock
Naraven in kakovosten med prej ali slej kristalizira. Če želimo ohraniti biološko vrednost medu, ga ne bomo dali v vroč čaj, svetujejo v čebelarski zvezi.

Če je med kristaliziral, ne bodite nejevoljni. Lahko ste prepričani, da ste kupili naraven, kakovosten med,” pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije. Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se zgodi prej ali slej. Kristaliziran med lahko utekočinimo v vodni kopeli; temperatura ne sme preseči 40 stopinj Celzija. “Če bi ga pregreli, bi poškodovali ali celo uničili nekatere njegove sestavine, kot so encimi, hormoni in vitamini,” dodajajo.

Naravni antibiotik

Tudi propolis je prav poseben zaklad iz panja, saj je to naravni antibiotik čebel,” pravijo na zvezi. Praviloma ga uživamo kot dopolnilo prehrani, ne glede na to, ali smo zdravi ali bolni. “Uporabljamo ga v obliki alkoholne ali vodne raztopine, mešanice z medom, lahko ga zmešamo v druge napitke, poznamo pa tudi različne farmacevtske pripravke iz propolisa,” pravijo.

Tudi za zdrave

Poznamo cvetni prah osmukanec in cvetni prah izkopanec. Boljši je drugi,” pojasnjujejo. Zdravim ljudem priporočajo uživanje cvetnega prahu od jeseni do pozne pomladi, in to dvakrat na dan po eno kavno žličko. Bolnikom priporočajo uživanje večjih količin, vendar naj jim te predpiše zdravnik.
Svež cvetni prah moramo shranjevati v zamrzovalni skrinji, iz nje ga jemljimo sproti,” svetujejo. Neposušeni cvetni prah lahko uživamo tako, da ga dlje žvečimo, zadržimo v ustih in počasi požiramo.

Matični mleček

Z njim čebele krmijo matico, to je tudi razlog za njeno dolgoživost do petih let, so pojasnili na Čebelarski zvezi Slovenije. Uživanje matičnega mlečka priporočajo v prehrani mladostnikov, športnikov, starejših in bolnikov. Po navadi se ga uživa daljše obdobje, večje količine pa naj bolnikom predpiše zdravnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.