Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Menstruacija spreminja učinke astme

dihanje, kihanje, bolezen dihal, dihala Shutterstock
Menstrualni ciklus vpliva na dihala, stanje pri astmi pa lahko celo poslabša, kaže nova raziskava.

Norveški preiskovalci so preučevali skoraj štiri tisoč žensk in ugotovili, da se simptomi poslabšajo v času ovulacije. Vse ženske so imele reden menstrualni ciklus, torej na 28 dni ali manj, nobena od njih pa ni jemala kontracepcije. Med njimi je bilo dobrih 28 odstotkov kadilk, osem odstotkov pa je imelo astmo.

Težave pri dihanju so se pojavile med desetim in dvaindvajsetim dnevom ciklusa, blizu ovulacije pa je bilo stanje najhujše. Pomanjkanje sape je bilo moč opaziti med sedmim in enaindvajsetim dnevom, najhujše pa je bilo znova okoli ovulacije. Teh simptomov pa niso opazili le pri ženskah z astmo, temveč tudi pri tistih, ki so imele odvečno težo in pri kadilkah.

"Ugotovili smo, da se simptomi na dihalih znatno spreminjajo med menstrualnim ciklusom. Če bi se prilagodilo odmerjanja zdravil proti astmi glede na menstrualni ciklus posamezne ženske, bi se izboljšala učinkovitost, kar vodi do tega, da se pacientko z dihalnimi težavami obravnava individualno," pravi vodja raziskave Ferenc Macsali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.