Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Mentolove cigarete povzročajo večjo odvisnost

kajenje Shutterstock
Cigaretam z okusom mentola se je težje odpovedati kot običajnim, je pokazala raziskava, ki jo je objavila ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA).

Prav zaradi tega naj bi cigarete z okusom mentola za zdravje predstavljale večje tveganje od navadnih, a same po sebi za zdravje niso nevarnejše, piše STA.

Gre predvsem za to, da naj bi povzročale hujšo odvisnost. Kadilci mentolovih cigaret naj bi bili bolj odvisni od nikotina, zaradi česar imajo večje težave pri odvajanju od cigaret. Verjetnost, da bodo prvo cigareto prižgali že v petih minutah, potem ko se zbudijo, je npr. večja pri ljudeh, ki kadijo mentolove cigarete.

Bodo prodajo omejili?

FDA se na podlagi rezultatov raziskav zaenkrat sicer še ni odločila za omejitev ali prepoved njihove prodaje, je pa pozvala k javni razpravi na to temo. Želijo si predvsem "dodatnih informacij, ki bodo agenciji pomagale, da sprejme informirane odločitve". V ta namen je sprožila 60-dnevno javno razpravo, po kateri bo sporočila, ali bo prodajo teh cigaret kakorkoli omejila ali morda celo prepovedala.

Kampanja za otroke brez tobaka (Campaign for Tobacco-free Kids) je zadnje ugotovitve FDA že pozdravila kot "močne" in pozvala k čimprejšnji prepovedi teh cigaret. Že leta 2011 je sicer poseben odbor FDA menil, da bi umik mentolovih cigaret s trga koristil javnemu zdravju.

Ob številnih kampanjah proti kajenju prodaja cigaret v ZDA upada, a prodaja mentolovih cigaret narašča. Kajenje sicer po navedbah omenjene Kampanje za otroke brez tobaka v ZDA terja več kot 400 tisoč življenj letno in povzroči zdravstvene stroške v višini 96 milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.